nieuws

Groningen verdubbelt nieuwbouw woningen

bouwbreed

groningen ­ De komende vier jaar groeit de provincie Groningen met 21.500 woningen. Dat is een verdubbeling in vergelijking met de periode tussen 1997 en 2001. Tot 2007 worden er bovendien 4.500 huizen in de sociale woningbouw gerealiseerd, zijnde een verdriedubbeling.

Dat heeft verantwoordelijk gedeputeerde M. Calon bekendgemaakt naar aanleiding van de resultaten van een provinciale studie naar de ontwikkelingen in de woningbouw. Daarin is onder meer gekeken of kleine gemeenten het beter doen dan grote. Calon denkt de snel oplopende wachtlijsten en wachttijden het hoofd te bieden, door de komende jaren opnieuw fors in te zetten op woningbouw.

Sloop

De woningmarkt in Groningen staat sterk onder druk omdat de provincie maar liefst 7.000 extra bewoners heeft gekregen. Bovendien moeten nog veel oude huizen worden gesloopt. Uit het nieuwste onderzoek blijkt dat de stad Groningen er veel beter in slaagt dan plattelandsgemeenten om voldoende nieuwe woningen te bouwen. Overigens zijn dat er nog steeds minder dan de eigenlijke bouwopgave.

Op het gebied van sloop blijft de stad Groningen ver achter bij gemeenten als Veendam en Delfzijl, waar vanwege grote leegstand zelfs meer is gesloopt dan vooraf was afgesproken. Winsum en Reiderland bouwden nog niet de helft van het aantal toebedeelde woningen. Loppersum, Slochteren en Scheemda bouwden veel meer dan was afgesproken. Leek en Zuidhorn mogen, naar aanleiding van het onderzoek, allebei honderd extra huizen bouwen.

Volgens Calon is met het nieuwste onderzoek de hevige kritiek van plattelandsgemeenten op het verdelen van de woningcontingenten grotendeels ontzenuwd. “Kletsverhalen”, aldus Calon.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels