nieuws

Grondwaterpeil in Voerendaal stijgt

bouwbreed Premium

VOERENDAAL ­ Door het sluiten van vier waterwinplaatsen is het grondwater in de Zuid­Limburgse gemeente Voerendaal gestegen. Het sluiten van deze bronnen was in zeker 12 tot 25 procent de oorzaak van de stijging. Dat blijkt uit een onderzoek van bureau Royal Haskoning, dat in opdracht van de provincie en de Waterleiding Maatschappij Limburg (WML) de toenemende wateroverlast in Voerendaal heeft onderzocht.

De stijging wordt bovendien veroorzaakt door de toegenomen neerslag van de laatste jaren. WML stopte eind 2001 met de waterwinning ter plekke, omdat het ontkalken van het grondwater te duur zou zijn. Sindsdien nam het aantal klachten over ondergelopen kelders en kruipruimtes in Voerendaal toe. Een mogelijke oplossing ziet Royal Haskoning in de aanleg van een horizontale buisdrainage, maar dan mogen de buizen niet dieper liggen dan 1,2 meter onder het maaiveld.

Reageer op dit artikel