nieuws

Groesbeek gruwt van naoorlogse sfeer

bouwbreed Premium

Groesbeek gruwt van naoorlogse sfeer

groesbeek ­ De naoorlogse lelijkheid is de gemeente Groesbeek een doorn in het oog. Ze broedt op een plan dat 85 miljoen euro kost. Het dorp is in het laatste oorlogsjaar vrijwel compleet verwoest. Na de oorlog stond de wederopbouw uitsluitend in het teken van zo snel mogelijk nieuwe woningen bouwen. Groesbeek doet daardoor volgens het gemeentebestuur rommelig en sfeerloos aan. De omgeving is een populair toeristisch gebied, maar Groesbeek zelf is voor toeristen weinig aantrekkelijk. Ook de eigen inwoners klagen over het aanzicht van de gemeente. Het gemeentebestuur wil onder andere de Groesbeek, naamgever van de gemeente, weer bovengronds brengen. Deze beek, die midden door het dorp stroomt, is nu onder het wegdek in gebruik als riolering. Het ‘opgraven’ van de beek maakt volgens de gemeente ook een einde aan de regelmatige overstromingen van het centrum van Groesbeek. Door de ligging tussen de heuvels kan overvloedige regenwater tot nu toe onvoldoende wegstromen. Als de beek weer open is kan het hemelwater daar wegvloeien.

Reageer op dit artikel