nieuws

Glasvezel als alarmsysteem

bouwbreed Premium

den haag ­ Een glasvezelkabel moet tijdig waarschuwen dat grondwerk een leiding dreigt te beschadigen. Het Amerikaanse ministerie voor energiezaken voert een proefproject uit met het Amerikaanse instituut voor gastechnologie. De resultaten worden in het najaar bekendgemaakt.

De onderzoekers laten in de komende maanden bouwmaterieel over leidingtracés rijden. De machines veroorzaken trillingen die de bodem rond de leiding verdicht. De glasvezelkabel die in het leidingtracé is opgenomen verbuigt door de compressie. Daarmee verandert de lichttransmissie en de reflectie. Deze veranderingen zetten een alarmsysteem in werking. Aan de hand van de meetwaarden is de locatie van de (potentiële) schade te berekenen. De onderzoekers noemen glasvezel de goedkoopste optie voor zo’n waarschuwingssysteem; temeer omdat het systeem alarmeert voordat er iets gebeurt. Een verdere verfijning moet de kans op foute meldingen beperken. De testen maken gebruik van de multi­mode kabels van Hergalite en de 62.5/125 en de 50/125 van Corning en de single­mode kabel SM600 van Fibrecore Limited’s.

Reageer op dit artikel