nieuws

Gemeente en winkeliers niet onder de indruk van ultimatum AZ

bouwbreed Premium

alkmaar ­ De gemeente Alkmaar en de winkeliersvereniging Huiswaard­Overstad zijn niet onder de indruk van het ultimatum dat AZ maandag heeft gesteld. Voorzitter D. Scheringa van de voetbalclub wil voor 1 maart duidelijkheid over de voortgang van de bouw van het nieuwe stadion bij Kooimeer. Komt die niet, dan wil de bestuurder het faillissement van de Alkmaarse voetbalvereniging aanvragen.

De bouw van van het nieuwe onderkomen van AZ ligt sinds begin december stil. Huiswaard­Overstad vocht met succes de bouwvergunning aan. Er zou geen deugdelijke milieu­effectrapportage zijn gemaakt. Daarnaast zou de winkeliersvereniging van mening zijn dat de 20.000 vierkante meter winkelruimte die bij het stadion wordt aangelegd, oneerlijke concurrentie in de hand werkt. De club zegt op het huidige stadion in de Alkmaarder Hout jaarlijks een verlies te lijden van zo’n 6,5 miljoen euro. DSB Beheer, het beleggingsvehikel van Scheringa, staat tot juli 2003 garant voor het tekort. De juriste A. Noorman, die Huiswaard­Overstad in de rechtszaal bijstaat, reageert bits op de uitlatingen van Scheringa. “AZ is al honderd jaar failliet. Die club heeft nog nooit zelfstandig gedraaid.” Scheringa heeft volgens Noorman zo zijn eigen redenen om zich in het openbaar over de kwestie uit te laten. “Hij wil gewoon dat stadion. Als dat niet lukt, laat hij AZ net zo hard vallen”. Noorman verwacht niet dat de procedures die op het moment tegen de voetbalclub lopen voor 1 maart afgerond kunnen worden. Naast de bouwvergunning heeft zij ook het contract dat AZ en de gemeente Alkmaar hebben afgesloten bij de rechter aangevochten. Dat zou in strijd zijn met de Europese regelgeving. Brussel verbiedt overheidssteun aan ondernemingen die buiten de eigen landsgrenzen actief zijn. De commissie heeft inmiddels een onderzoek naar de zaak gestart.

Zorgvuldig

“Wij kunnen de procedures niet inkorten”, reageert woordvoerder A. Jansen van de gemeente op de uitspraken van Scheringa. Net als Noorman laat hij weten dat hij niet aan de wensen van Scheringa tegemoet kan komen. “De rechter heeft een aantal fouten in de bouwvergunning aangewezen. Die gaan we repareren, waarna het document voor inzage en commentaar wordt aangeboden.” Jansen heeft begrip voor de problemen bij de voetbalclub, maar houdt vast aan de gemeentelijke procedures. “Wij willen zo snel en zorgvuldig mogelijk de bouwvergunning herstellen. Net als in de rest van Nederland moet dat via de daarvoor bestemde kanalen.”

Risico

Het onderzoek van de Europese Commissie baart de gemeente zorgen. “Een uitspraak zal nog wel even op zich laten wachten. We kunnen ondertussen wel starten met de bouw. Maar zolang er geen definitief oordeel ligt, houdt dat wel een bepaald risico in.” Mocht Brussel besluiten dat de afspraken die de gemeente en AZ hebben gemaakt in strijd zijn met de Europese regelgeving, dan vordert Alkmaar het met de afspraken gemoeide bedrag van de voetbalclub terug. Volgens de winkeliersvereniging Huiswaard­Overstad gaat het daarbij om zo’n 24 miljoen euro. “Wij snappen dat het een korte termijn is, maar de tijd van achterover zitten en wachten is voorbij”, relativeert woordvoerder W. Zeylmans van AZ de woorden van voorzitter Scheringa. “Wij willen het seizoen van 2004/2005 in het nieuwe stadion zitten. De bouw moet dus snel beginnen.”

Reageer op dit artikel