nieuws

Geldvoordeel starters sneeft bij gering aanbod woningen

bouwbreed

amersfoort ­ Een belastingvoordeel voor starters die een nieuwbouwwoning kopen werkt alleen als er ook voldoende aanbod is. Dat stelt de Vereniging Eigen Huis in reactie op het voorstel van voorzitter H. de Boer van MKB­Nederland.

De bestuurder stelde eerder deze week voor om starters op de woningmarkt een extra belastingvoordeel te geven bovenop de bestaande rentehypotheekaftrek. “Het is niet slecht om op papier de koopkracht van starters te vergroten, maar dan moet er ook voldoende aanbod zijn”, vindt woordvoerder H. André de la Porte van Vereniging Eigen Huis (VEH). Hij stelt met nadruk dat bouwers zich daarom niet alleen op de markt van goedkope woningen moeten storten. “Dan werk je niet aan een kwalitatief woningbestand. Variëteit moet er wel in zitten.” André De la Porte vraagt zich af of de verkoop van sociale huurwoningen ook onder het belastingvoordeel zou kunnen vallen. Corporaties slagen er vooralsnog niet in hun huurders tot de koop van een huis te verleiden. “Misschien dat een belastingvoordeel mensen wel zover krijgt.” MKB­man De Boer wil met zijn voorstel twee problemen oplossen. Naast een herstel van de nieuwbouwmarkt wil de bestuurder mensen stimuleren om via het bezit van een eigen woning te sparen voor de oude dag. Het opgebouwde privékapitaal kan zo de druk op de pensioenfondsen verlichten.

Reageer op dit artikel