nieuws

Franse Saint­Gobain ziet winst wegsmelten

bouwbreed

den haag ­ Bouwmaterialenconcern Saint­Gobain heeft over het afgelopen jaar een nettowinst geboekt van 1,039 miljard euro. Dat is 8,4 procent minder dan de 1,044 miljard euro die in 2001 werd behaald.

De omzet van de beursgenoteerde onderneming uit Frankrijk kwam uit op 30,3 miljard euro. Ook dat is minder dan het jaar ervoor, toen nog 30,4 miljard werd omgezet. Het concern zegt ondanks de dalende resultaten tevreden te zijn. “De cijfers bewijzen dat Saint­Gobain goed stand heeft weten te houden in verslechterde economische omstandigheden”, laat een woordvoerder weten.

Voor dit jaar verwacht Saint­Gobain een ‘geringe’ groei van de winst en omzet. Dat komt neer op een toename van tussen de 2 en 4 procent. Het concern houdt er sterk rekening mee dat het herstel van de economie nog zeker een jaar op zich zal laten wachten.

Het bedrijf houdt ook rekening met de afwikkeling van asbestclaims tegen zijn Amerikaanse dochteronderneming Certain Teed. Saint­Gobain heeft daar, net als vorig jaar, 100 miljoen euro voor gereserveerd. Vorig jaar werden 65.000 nieuwe asbestclaims ingediend, vijfduizend meer dan in het jaar ervoor. De bouwmaterialenproducent wijt dat vooral aan nieuwe wetgeving in de staat Mississippi, die het makkelijker heeft gemaakt claims in te dienen.

Saint­Gobain is wereldwijd actief in vijftig landen. Grootste deel van de omzet ­ 22 miljard euro ­ wordt behaald in Europa. Frankrijk, het land van herkomst, is goed voor negen miljard omzet. De VS en Canada dragen 6,7 miljard euro aan omzet bij. In Nederland bezit Saint­Gobain onder meer bouwstoffenhandelaar Raab Karcher.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels