nieuws

Franse aannemers veroordeeld

bouwbreed

PARIJS ­ De rechtbank in Parijs heeft tientallen aannemers en woningbeheerders berecht en schuldig bevonden. De aannemers betaalden commissies aan de woningbeheerders. In ruil voor dat geld kregen zij regelmatig opdrachten toegewezen.

Geen enkele veroordeelde moet daadwerkelijk de cel in. De straffen bestaan voor het merendeel uit geldboetes van rond 15.000 euro en uit voorwaardelijke celstraffen van drie tot vier maanden. De hoogste boete die de rechtbank oplegde, bedroeg 200.000 euro. Daaraan koppelde de rechter een voorwaardelijke gevangenisstraf van anderhalf jaar. De woningbeheerders verschenen voor de rechter ,omdat zij volgens politie willens en wetens aan het gesjoemel van de aannemers hadden meegedaan. Wanneer er reparatie­ of onderhoudswerkzaamheden moesten worden verricht, deden de woningbeheerders alleen een beroep op bevriende aannemers. Die stelden de woningbeheerders in ruil daarvoor een commissie in het vooruitzicht, die kon oplopen tot 10 procent van de totale onderhoudskosten. De aannemers schroefden daarna hun rekening met 10 tot 20 procent op. Deze extra kosten kwamen uiteindelijk voor rekening van de van niets wetende huiseigenaren. In totaal kwamen er dertien zaken voor de rechter en waren er meer dan honderd verdachten. In sommige gevallen achtte de rechter de fraude niet bewezen. De aannemers en woningbeheerders hebben op deze wijze duizenden huiseigenaren in en rondom Parijs gedupeerd. De schade loopt volgens schattingen op tot zo’n 7,5 miljoen euro.

Reageer op dit artikel