nieuws

Fietsen ondergronds bij station Groningen

bouwbreed

groningen ­ Het verfoeide zwarte plein voor het NS­station in Groningen, met de wirwar aan gestalde fietsen, maakt plaats voor een glooiend en kleurrijk voetgangersplein met een ondergrondse fietsenstalling voor drieduizend fietsen.

De gemeente Groningen heeft de nieuwe plannen van architect Kees Christiaanse gepresenteerd en wil nog dit jaar beginnen met de herinrichting van het busplein. Een zogeheten stadsbalkon verbindt het station met het Groninger Museum, zodat het monumentale stationsgebouw zichtbaar blijft. In het plein komt een aantal kijkgaten waardoor de fietsenstalling ‘contact houdt’ met de bovenwereld. Dwars door de fietsenstalling heen komt een fietspad. Het busstation schuift in iets kleinere vorm op naar de zijkant. De uitvoering van de plannen gaat volgens de gemeente in elk geval 14 miljoen euro kosten.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels