nieuws

Even wapenstilstand Westerscheldetunnel

bouwbreed

den haag ­ Aannemerscombinatie KMW en het Rijk hebben de drie geschillen over de Westerscheldetunnel tijdelijk naast zich neergelegd. De partijen hebben alle concentratie nodig om de opleverdatum van 14 maart te halen. Daarna zullen de conflicten over minimaal 50 miljoen euro en interpretatie van het design­ and buildcontract worden uitgevochten.

Minister De Boer (verkeer) stipt in zijn recente brief over de voortgang van de tunnel slechts een van de drie conflicten aan, maar blijft schimmig over de status. Navraag leert dat is besloten eerst het werk af te ronden, alvorens de confrontatie te zoeken. Het budget van 821 miljoen euro kostende tunnel is al met 15 miljoen overschreden. Na oplevering wordt het totale tekort duidelijk. Het Rijk ­ voor 95 procent aandeelhouder­ draait op voor die kosten. Er ligt een claim van de aannemers van 30 miljoen voor vervormingen aan de boormachines en er is ruzie over gestegen personeels­ en materiaalkosten. Duikkosten vormen de inzet van een derde onbetaalde rekening. De onderhandelingen over de conflicten zijn tijdelijk gestaakt en het ziet ernaar uit dat de Raad van Arbitrage na maart uitkomst moet brengen.

Reageer op dit artikel