nieuws

Europese bonden moeten samenwerken

bouwbreed Premium

weert ­ FNV Bouw wil illegale arbeid internationaal aanpakken. De eerste stap hiervoor is zaterdag gezet in Weert. De vakbond organiseerde in de Brabantse plaats een congres over het onderwerp waar ook Duitse en Belgische vakbondsdelegaties aan deelnemen. Volgens regiohoofd T. Rutten van FNV Bouw gaat het om een grensoverschrijdend probleem dat de Europese vakbonden tot samenwerking dwingt.

Illegale arbeid is zowel bij de oosterburen en als bij de zuiderburen een groot probleem. “Volgens mijn Belgische collega werken in Brussel alleen nog maar buitenlanders”, geeft Rutten een illustratie van de omvang. In Oost­Duitsland jagen de Polen de Duitse bouwvakkers weg. Zij komen uiteindelijk in Nederland terecht. Volgens de vakbondsman kan alleen een gezamenlijke grensoverschrijdend aanpak de vloedgolf van illegale arbeid stoppen. Rutten kan geen cijfers geven, maar tijdens de bouwstaking van het afgelopen jaar heeft hij zich verbaasd over het grote aantal buitenlandse bouwvakkers op de werken in zijn regio. “Polen, Tsjechen, Duitsers en Russen. We zijn van alles tegengekomen.” Op zich geen probleem, maar veel van die mensen werken illegaal op basis van wurgcontracten en zijn meestal belabberd gehuisvest. “Ze hadden nooit het uitzendwezen vrij moeten geven. Daar hebben ze de klok mee teruggedraaid”, wijst FNV­bestuurder H. Okkersen de belangrijkste oorzaak van de snel groeiende illegale arbeid aan. Door de liberalisering van de vestigingswet kan vrijwel iedereen een uitzendbureau beginnen. Onder die vlag ronselen handige Nederlanders ­ Rutten en Okkersen spreken van ‘koppelbazen’ ­ via advertenties in Poolse kranten nieuwe arbeidskrachten. Rutten: “Ik ken in Schaijk zo’n uitzendbureau, daar werken wel 500 Polen”. De bureaus verdienen volgens Okkersen miljoenen aan de onderbetaalde illegale arbeid. “Een Pool krijgt inclusief vakantietoeslag zes euro en vijf cent uitbetaald. Een huisvrouw die zwart gaat poetsen verdient nog meer”. Het komt ook voor dat helemaal niet uitbetaald wordt. “Dan moet hij na zes weken zonder geld naar huis”, stelt Okkersen.

Werkgevers

’s Lands grootste bouwconcern Koninklijke BAM Groep is volgens Rutten een van de afnemers van deze uitzendbureaus. “Voor een werkbezoek was ik laatst op de Eindhovense Vinex­locatie Meerhoven. Daar stonden op een werkplaats van BAM­caravans. Die waren bedoeld voor de huisvesting van Poolse bouwvakkers.” Woordvoerder Pronk van de Koninklijke BAM Groep geeft toe dat FNV Bouw drie weken geleden bij een bezoek aan het project één illegale Pool heeft gevonden. De man was in dienst van een onderaannemer en is direct van de bouwplaats verwijderd. Het verhaal van Rutten over caravans die op de bouwplaats zouden staan is volgens Pronk niet waar.

Reageer op dit artikel