nieuws

‘Een straatmakerszoon haal je er zo uit’

bouwbreed

rotterdam/oosterbeek ­ Een groepje opgeschoten jongens legt straatstenen in een bak zand. Een schoolmeisje kijkt schuchter toe. ‘Zou ik dat ook kunnen?’, lijkt ze te denken. Zo’n vijftienhonderd vmbo­scholieren bezochten gisteren samenwerkingsverband ReVaBo in Oosterbeek. Ze maakten daar kennis met de bouw. Tegelijkertijd wordt tijdens Infratech, in Rotterdam, het Nederlands Kampioenschap Straatmaken gehouden. ‘Die knul ging als een speer’.

De top van straatmakend Nederland, knokt daar om een wisseltroffee. Is het nieuwe vmbo de ideale vooropleiding om een top bouwvakker te worden? Vmbo staat voor Voorbereidend Middelbaar Beroepsonderwijs. Het is de opvolger van het Voorbereidend Beroepsonderwijs (vbo). Werden ‘vbo­ers’ voorheen alleen opgeleid tot bijvoorbeeld timmerman, metselaar of straatmaker, de nieuwe variant leidt op in de breedte en niet in de diepte. Met andere woorden, wie de technische richting van het vmbo heeft afgerond, kan een beetje timmeren, een beetje metselen en een beetje straatmaken. Hij weet iets van elektrotechniek en iets van technisch tekenen. Hij beheerst nog geen vak, maar heeft een indruk van techniek in het algemeen. Wordt het nieuwe onderwijs een succes? “Niemand die het weet”, zegt H. Roncken, directeur van ReVaBo. “Ik ken collega’s die het vmbo al bijvoorbaat niks vinden. Persoonlijk zie ik het als een nieuwe uitdaging.” Hij zit in zijn werkkamer, terwijl in de lokalen erachter de vmbo­scholieren onwennig aan de slag zijn met straatmaken, metselen, timmeren en dakpannen leggen. “Die kinderen zitten in het tweede jaar en moeten straks kiezen of ze doorgaan in de technische richting. Hier krijgen ze een beeld van wat ze gaan doen als ze voor techniek kiezen. Ik ben nieuwsgierig hoe het gaat lopen. Ongerust maak ik me er nog niet over.”

Voorzichtig

De organisatoren van het Nederlands Kampioenschap Straatmaken zijn al net zo voorzichtig. “Een lastige vraag”, aarzelt A. F. de Vries, directeur van de Ondernemersbond Bestratingsbedrijven Nederland (OBN). “Volgens mij is de achtergrond van iemand belangrijker dan zijn opleiding. Ik bedoel, als je vader of je oom straatmaker is, dan heb je het vak met de paplepel ingekregen en de kans dat je een goede straatmaker wordt is dan groot. Ik geloof niet dat het veel uitmaakt of je het oude vbo of het nieuwe vmbo hebt gevolgd.” J. Schaufelu, die toezicht houdt bij de kennismakingsdagen van ReVaBo en jurylid is bij het Nederlands Kampioenschap Straatmaken, bevestigt het volmondig. “De vader van een van de jongens hier in Oosterbeek is straatmaker en dat merk je direct. Die knul ging als een speer.” Mogen we dan concluderen dat het vmbo eigenlijk overbodig is? De Vries schudt zijn hoofd. “Nee, zo moet je dat niet zien. Het vmbo is weliswaar niet de grote kweekvijver voor het straatmakersvak, maar als je die kinderen gelijk van de lagere school de praktijk instuurt, missen ze een stukje voorbereiding. Ik zie het vmbo als een soort basiscursus waarop je kunt voortborduren tijdens de eigenlijke vakopleiding.”

Reageer op dit artikel