nieuws

Duur jaar voor Limburgs waterschap door hoog water

bouwbreed

sittard ­ De hoge waterstanden van de Maas in Zuid­ en Midden­Limburg jagen de Limburgse waterschappen op kosten. Dat meldden woordvoerders van beide organisaties dinsdag.

De waterschappen Peel en Maasvallei in Venlo en Roer­ en Overmaas in Sittard zijn respectievelijk minstens een half miljoen en een kwart miljoen euro extra kwijt. Het schap in Sittard heeft daar de kosten van de hoogwaterbestrijding van de afgelopen dagen nog niet bijgeteld. Als de Maas zo vaak blijft zwellen, dreigt volgens een woordvoerder een verhoging van de belasting in het gebied. Het schap heeft een jaarbudget van 300.000 euro voor beheerskosten. Dat moet worden opgebracht door de 6000 mensen langs de Maas, die elk gemiddeld 45 euro per jaar aan baatbelasting betalen. Dit bedrag is waarschijnlijk te laag om de kosten te dekken, vreest de woordvoerder.

Baatbelasting

Ongeveer 12.300 mensen betalen baatbelasting voor het schap in Venlo dat werkt met een budget van ongeveer een half miljoen voor hoogwaterbestrijding. ” Het grote aantal dreigende overstromingen afgelopen jaar is niet begroot”, weet een zegsman van de organisatie. “We hebben feitelijk twee keer zoveel uitgegeven als de begroting toelaat.” Hoe dat gat gevuld moet worden, is niet duidelijk. Het Rijk wil een verhoging van de baatbelasting, maar beide schappen verzetten zich daar heftig tegen. (anp)

Reageer op dit artikel