nieuws

Draadloze sensor wekt in magneetveld energie op

bouwbreed

den haag ­ ABB­Stotz­Kontakt (ASK) uit Heidelberg ontwikkelde elektronische sensoren voor industriële robots die met behulp van een elektromagnetisch veld van energie worden voorzien en die via radiosignalen met de hoofdbesturing communiceren.

Daarmee vervalt het probleem van een eventuele kabelbreuk door materiaalmoeheid en lostrillende contacten. De energieverzorging maakt gebruik van elektromagnetische inductie. Twee spoelen aan weerszijden van de robot wekken een magnetisch veld op. In de testopstelling van ASK hingen de spoelen drie meter uit elkaar. Door dit veld beweegt een ‘stroomafnemer’ uit een spoel en een condensator. De spoel is zodanig gewikkeld dat de sensor altijd energie krijgt. In de kop van de sensor is een tweede kring uit een spoel gemonteerd en een condensator. De spanning in deze kring wordt verstoord wanneer een metalen oppervlak nadert. De frequentie verandert waardoor het energieverbruik stijgt. De sensoren verbruiken voor de detectie en het versturen van de meetwaarden om en nabij 6 milliWatt. Conventionele sensoren verbruiken volgens ASK voor detectie alleen al gemiddeld 300 milliWatt. Het onderzoek richt zich momenteel op de precieze sturing van de gegevens. De zogeheten Bluetooth­technologie verbindt verschillende communicatietoestellen tot op enkele meters draadloos met elkaar en kan grote gegevensstromen verwerken. De marge in de overdrachtstijd kan evenwel enkele tienden van een seconde bedragen. Voor het besturen van bijvoorbeeld een industriële robot is dat een veel te ruime marge.

Reageer op dit artikel