nieuws

‘Dit jaar maar één fles wijn retour afzender’

bouwbreed Premium

arnhem ­ Bouwers moeten ophouden met het smeren en fêteren van ambtenaren. Het hoofd van de afdeling wegenbouw van de provincie Gelderland weet precies waar de parlementaire enquêtecommissie op doelt met die aanbeveling. “Cadeaus met je verjaardag, flessen wijn, dagjes en weekendjes uit, concerten, noem maar op”, somt C. Bruls op.

Dit jaar is maar één fles wijn retour afzender gestuurd, omdat die thuis werd bezorgd. Het is Bruls opgevallen dat zij afgelopen december zeer veel kaarten van bouwers ontving met de boodschap dat dit jaar het budget voor het kerstpakket aan een goed doel is geschonken. “Bij eentje mocht ik zelfs de bestemming kiezen.” Zelf accepteert ze helemaal niets meer. Het hoofd van de afdeling vindt dat ze een voorbeeldfunctie heeft en heeft voor zichzelf de ‘nulgrens’ gesteld. Bruls vindt het een goede zaak dat de commissie de bouwwereld oproept te stoppen met smeren en fêteren. “Dan komen ambtenaren ook niet in de verleiding.” Volgens de commissie werd in het verleden zeer veel ‘gesmeerd’ om ambtenaren gegevens te ontlokken en vaak met succes. Vorig jaar heeft de provincie rigoureus een streep gezet onder het accepteren van cadeaus. De regels daarvoor staan in een gedragscode. Geen geschenken op het huisadres of tijdens het onderhandelen, geen uitstapjes of feestjes op kosten van bouwers en geen giften met een waarde boven de 50 euro. Alles wat afwijkt, wordt teruggestuurd.

Biefstuk

“Een omelet of eventueel een biefstuk eten na oplevering van een groot project is prima, maar het is nergens voor nodig om daar alles en iedereen voor uit te nodigen.” Tussen de ambtenaren wordt veel gepraat over wat nog wel acceptabel is en wat niet. Om verwarring te voorkomen is naar alle belangrijke afnemers een brief gestuurd waarin de maatregel uiteen werd gezet. Daarin stond ook uitdrukkelijk dat terugsturen niet als onwil moest worden geïnterpreteerd en de relatie niet verstoort. “Het onderstreept de zakelijke verhouding en dat werkt wel zo prettig.”

Reageer op dit artikel