nieuws

De Geus duwt wao’ers weer de arbeidsmarkt op

bouwbreed Premium

den haag ­ Minister De Geus van Sociale Zaken gaat mensen met een arbeidsongeschiktheidsuitkering aanpakken. Door financiële barrières weg te nemen, moet het voor werkgevers aantrekkelijker worden om met herintredende wao’ers te werken. De bewindsman wil begin maart een concreet plan op tafel hebben.

De Geus kondigde het nieuwe beleid aan tijdens de presentatie van de Arbeidsmarktanalyse 2003 van de Raad voor Werk en Inkomen (RWI). Volgens het rapport zijn werkgevers wantrouwig ten opzichte van wao’ers. Bij uitval moet het loon worden doorbetaald. Daarnaast moet extra premie worden betaald. De RWI adviseert de minister om die kosten niet meer op de individuele ondernemer af te wentelen, maar in een collectieve verzekering onder te brengen. Doel van de ‘no risk polis’ is om veel meer arbeidsongeschikten aan de slag te krijgen. Het voorstel van de Raad voor Werk en Inkomen moet ook de oudere wao’ers een prikkel geven. Het inkomen van arbeidsongeschikten kan lager uitvallen als opnieuw een langdurige ziekte ontstaat en de uitkering over het lagere loon van de laatste baan wordt berekend. De RWI wil mensen die ouder zijn dan veertig jaar en langer dan twee jaar thuis zitten, vrijstellen van deze regeling.

Vereenvoudiging

De uitkering wordt dan tot de pensionering niet op basis van het laatst verdiende meestal lagere loon berekend, maar het salaris dat verdiend werd toen de werkgever voor het eerst in de wao belandde. Het groeiende leger werklozen wil De Geus aanpakken met een vereenvoudiging van de regels. Het RWI­rapport vreest dat de Centra voor Werk en Inkomen, die werklozen helpen bij het zoeken van een baan, als gevolg van het grote aantal inschrijvingen, vooral bezig zijn met papierwerk. Het rapport adviseert meer tijd te steken in het werkelijk opzoeken van de werkgevers en actieve bemiddeling. Door de lage economische groei stijgt het aantal werklozen in een aanzienlijk tempo. Een zorgelijke ontwikkeling, vindt voorzitter J. van Zijl van de RWI. “Dit jaar stijgt het aantal werklozen naar 400.000. Als we niets doen worden dat er volgend jaar 500.000”, illustreert hij het probleem.

Vacatures

Het aantal vacatures in de bouw liep het afgelopen jaar met bijna 60 procent terug. Alleen de veel geplaagde it­sector deed het slechter met een verlies van bijna 70 procent van de openstaande arbeidsplaatsen. Toch maakt de Raad voor Werk en Inkomen zich geen zorgen over de bouw. Zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers), die de arbeidsmarkt domineren zijn goed opgeleid, maken lange dagen en hebben volgens de RWI overvolle orderportefeuilles. Het verdwijnen van de vacatures heeft volgens het rapport wel gevolgen voor niet of nauwelijks opgeleide bouwvakkers. Bij een slecht blijvende markt vallen zij als eerste af.

Reageer op dit artikel