nieuws

Daken van 100.000 gebouwen te zwak bij zware regen

bouwbreed

den haag ­ De daken van zo’n honderdduizend gebouwen in Nederland lopen het risico in te storten. Dit meldt de inspectiedienst van het ministerie van VROM. Hierbij gaat het vooral om grote platte daken met een stalen constructie.

Minister Kamp (volkshuisvesting) gaf in augustus opdracht voor het onderzoek, toen onder meer daken van de IKEA­vestiging in Amsterdam, zwembaden in Weesp en Etten­Leur en van een bedrijf in Uithoorn de watermassa niet konden dragen. Het ministerie heeft becijferd dat het in de afgelopen tien jaar om zo’n tweehonderd gebouwen gaat.

Volgens woordvoerder M. van Baarsen van VROM zijn veel daken niet volgens de regels gebouwd. “De dakopstanden zijn te hoog en het dak te zwak. Bij een flinke regenbui blijft er te veel water op staan. Het gevaar is dan aanwezig dat het dak instort.

Die honderdduizend gebouwen zijn in bezit van zo’n 67.000 gebouwenbeheerders. Zij worden binnenkort door VROM aangeschreven. Van Baarsen: “Ze worden gewezen op de gevaren en op hun verantwoordelijkheid het dak veilig te maken. Ook de betreffende gemeenten krijgen van ons bericht, want zij zijn tenslotte verantwoordelijk voor het toezicht en de handhaving. Voorts gaan we zelf op pad om daken te inspecteren.”

Directeur H. van Scherpenzeel van de VROM­inspectie Zuid meldt in een interview in het Brabants Dagblad dat “het een geluk is dat er nog geen slachtoffers zijn gevallen”. Ook hekelt hij het gebrek aan toezicht door gemeenten. “Vergunningen zijn nog steeds verouderd en de regels worden niet gecontroleerd. Het bouw­ en woningtoezicht bij 23 van de 33 gemeenten die de inspectie in Noord­Brabant en Limburg heeft gecontroleerd, blijkt onvoldoende te zijn.

Geen blaam

Volgens directeur C.F. Woortman van brancheorganisatie Vebidak treft de dakbedekkersbedrijven geen enkele blaam. “Zij hebben het gebouw niet gebouwd en de constructie niet bedacht. Ze brengen alleen de dakbedekking aan.” Regelmatig bereiken hem geluiden van leden dat de dakconstructie niet deugt. “Dan is er bijvoorbeeld geen noodafvoer, of dreigt het dak te zwaar belast te worden door airconditioningsinstallaties en dergelijke.” Vebidak adviseert haar leden in dergelijke gevallen voorzichtig bij de opdrachtgever aan de bel te trekken. Woortman: “Dat is het enige dat ze kunnen doen: signaleren. Want het is hun verantwoordelijkheid niet.” Vebidak telt ruim 180 leden, vooral actief in platte daken.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels