nieuws

Dak van sporthal bij Kopenhagen door raadselachtige oorzaak ingestort

bouwbreed

kopenhagen ­ Het dak van de multifunctionele evenementenhal Ballerup Super Arena bij Kopenhagen is vrijdagochtend ingestort. Een deel van de tribunes en de wielerbaan raakte zwaar beschadigd. De evenementenhal werd in oktober 2001 opgeleverd.

Door onbekende oorzaak braken drie sparren van de houten dakconstructie doormidden waarna, het dak in elkaar zeeg. Het puin stortte zich uit over de tribunes en de wielerbaan. Als gevolg hiervan kunnen de zesdaagse wielrenwedstrijden ­ die deze maand worden gehouden ­ niet doorgaan. Tijdens het incident bevonden zich twee man personeel in de hal, maar zij bleven ongedeerd.

Gloednieuw

De evenementenhal, ook wel Siemens Arena genoemd, was nog gloednieuw. De voorziening richt zich primair op het wielrennen en verving de oude wielerbaan in Ordrup, eveneens bij Kopenhagen. Voor september van dit jaar staat het WK op de baan op het programma. De zesdaagse gaat in Ballerup in elk geval niet door. Of het WK er kan worden gehouden is onzeker geworden, ongeacht de vraag of het gebouw dan hersteld is. Bouwkundige ingenieurs stelden meteen een onderzoek in, deels om te voorkomen dat de hal verder in zou storten. Volgens experts van de brandweer­ en beveiligingsonderneming Falck is het “een buitengewoon lastige zaak om de gehavende dakconstructie te stabiliseren vanwege de hoogte en de omvang van de sparren”. Dat maakt het moeilijk om de constructie van onderen af te stutten. Daarom werd geprobeerd om met behulp van kranen te stabiliseren. Zonder de bedoelde maatregelen kon niemand de hal in of het dak op om de schade nader in ogenschouw te nemen. De arena die een bruto­areaal beslaat van 15.000 vierkante meter en plaats biedt aan 6000 toeschouwers, is eigendom van een stichting, Ballerup Super Arena Fonden.

Duitsland

De houten dakconstructie, bestaande uit glulam­componenten, is geleverd door Limtrae Danmark. BBP Arkitekter is verantwoordelijk voor het ontwerp. De bouwkosten bedroegen 13,5 miljoen euro. Soortgelijke constructies voor sport­ en evenementenhallen heeft Limtrae Danmark ook elders gebouwd, zowel in Denemarken als in Duitsland en Polen. Voor zover bekend is daar niets mis met de constructie.

Reageer op dit artikel