nieuws

Concertgebouw Rome na tegenslagen nu voltooid

bouwbreed

rome ­ Eén van de grootste architectonische kunstwerken die Rome mag inlijven, is voltooid. Het auditorium van Renzo Piano prijkt in de Italiaanse hoofdstad als een monument van kunst en cultuur.

De opdracht was verstrekt met de hoop dat het jubeljaar 2000 er een extra internationaal bouwkundig tintje bij zou krijgen. Door archeologische opgravingen, malafide aannemers en andere tegenslagen kon pas twee jaar terug de eerste zaal van het gigaconcertcomplex in gebruik worden genomen. Nu beieren eindelijk de klokken om het geheel in te wijden. Het auditorium van de gevierde architect Piano voorziet in een lang gekoesterde wens van de stad Rome: eindelijk weer een eigen concertgebouw, inclusief kleine zaal en openluchttheater. Inmiddels gelden alle drie de afdelingen als een staaltje van akoestische innovatie. Zaal Santa Cecilia met 2800 stoelen blijft voorbestemd aan symfonische concerten met vermaarde orkesten en koren. Zaal Sinopoli biedt plaats aan 1200 toehoorders van klassieke muziek of toeschouwers van internationaal vermaarde balletgezelschappen. De kleine zaal met slechts 700 stoelen is bestemd voor een elite die houdt van barokmuziek of andere speciale theateractiviteiten. De inwijding betekent zowel architectonisch als cultureel een inhaalrace voor de stad Rome. Na de Tweede Wereldoorlog heeft de kosmopoliet niet meer over een eigen concertgebouw mogen beschikken. Renzo Piano voegt er een nieuwe wijze van denken aan toe, waarbij diverse kunstvormen in elkaar kunnen grijpen en ook het publiek dat niet daadwerkelijk een concert bezoekt in één van de gebouwen een tweede thuis kan vinden. Voor het geheel had hij een oppervlakte van 55.000 vierkante meter beschikbaar, waarvan een groot deel omgebouwd is tot park en parkeergelegenheid.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels