nieuws

Commissie Vos wil ook aanpak bouwfraude in buitenland

bouwbreed

den haag ­ De voorzitter van de parlementaire enquêtecommissie bouwnijverheid, M. Vos, ziet wel wat in vergelijkbare enquêtes in het buitenland. Ook ziet ze een rol weggelegd in het opsporen van kartelvorming in omringende landen. Als basis kunnen de projecten dienen uit de ‘Bos­boekhouding’.

De commissie­Vos onderzoekt nog of zij de schaduwboekhouding van Ad Bos zelf ter beschikking kan stellen aan buitenlandse collega’s. Er kunnen namelijk juridische consequenties, zoals schadeclaims, kleven aan het openbaar maken van de boekhouding. “Daar worden ook namen in genoemd”, aldus Vos. Overigens kondigde ze dat onderzoek al aan bij de presentatie van het rapport. De gegevens kunnen namelijk ook voor benadeelde partijen aanleiding zijn om stappen te ondernemen. “In het buitenland is het misschien moeilijker een dergelijke schaduwboekhouding in handen te krijgen, maar in elk geval hebben ze nu enkele concrete projecten als begin.” Overigens verwacht de voorzitter van de Nederlandse Mededingingsautoriteit dat die ook de kartelvorming met buitenlandse bedrijven onderzoekt. Vos: “Ik vind het erg goed dat dergelijke kartelvorming onderzocht wordt. Die bedrijven moeten worden aangepakt.” De commissie Vos is in het rapport naar aanleiding van de enquête niet verder gekomen dan de constatering dat ook buitenlandse bedrijven bij de kartelvorming waren betrokken. “We hebben niet de prioriteit gegeven aan het uitsplitsen van hun rol”, aldus Vos.

Reageer op dit artikel