nieuws

Campagne kort maar hevig

bouwbreed Premium

den haag ­ De commotie rond de bouwfraude komt nauwelijks aan bod in de verkiezingscampagnes die zijn losgebarsten. Evenmin eisen de kostenoverschrijdingen bij grote projecten de aandacht. Politiek Den Haag heeft alleen nog maar oog voor de kwakkelende economie, veiligheid, de dreigende oorlog en discussieert over normen en waarden. Veel nieuwe politieke kopstukken verschijnen op televisie. De campagne zal kort maar hevig zijn.

analyse

De politieke aardverschuiving van afgelopen mei heeft allemaal nieuwe kopstukken opgeleverd. Zalm, Bos, Herben, Halsema en Rouvoet leiden allen voor het eerst de campagne. Namen als Dijkstal, Melkert, Rosenmöller, Teeven en zelfs Fortuyn raken alweer in de vergetelheid. Alleen Balkenende, Marijnissen en De Graaf hebben eerder de kar mogen trekken. Politiek is grillig en roem slechts kort. De peilingen voorspellen opnieuw een ommezwaai met een enorme groei van de SP dit keer. Marijnissen mag aan tafel schuiven bij de belangrijke politieke debatten, terwijl LPF, D66 en GroenLinks naar de tweede rang zijn gedegradeerd. De ruk naar rechts door de LPF is op zich niet te rijmen met explosieve ontwikkeling van de zeer linkse SP. Maar ook het CDA kan dit keer opnieuw op meer stemmen rekenen. Over precies twee weken mag Nederland naar de stembus en zullen de nieuwe verhoudingen duidelijk worden. Onder de bouwers bevinden zich traditioneel relatief veel VVD­ en CDA­stemmers. Uit onderzoek van deze krant bleek ook dat de sector afgelopen mei massaal voor de lijst­Fortuyn koos. Tot 22 januari staat de politiek in het teken van de campagnes. In deze periode is het geoorloofd om proefballonnetjes op te laten en elkaar aan te vallen op standpunten. De nadruk ligt op de verslechterende economie, oplopende werkloosheid, loonmatiging en Gisteren presenteerden verscheidene partijen wijzigingen in hun programma’s. Zo wil D66 nu 2,5 miljard euro extra voor kwaliteitsverbetering van het onderwijs. PvdA wil 7 miljard extra bezuinigingen en net als VVD, CDA en D66 de loonstijging beperken tot het inflatieniveau, zodat de economie zich kan herstellen en de ‘banenmachine’ weer op gang komt. De teruggang in de economie treft ook de bouw. In de gww­sector zijn al honderden werknemers ontslagen. De kantorenmarkt verkeert al maanden in een malaise en ook de huizenmarkt in het duurdere segment staat onder druk. Toch is de bouw maar zelden direct onderwerp van gesprek tijdens de campagne. Zalm maakte tijdens het eerste lijsttrekkersdebat een opmerking over het daadkrachtige aftreden van Korthals en af en toe roept iemand dat frauderende bedrijven er nooit meer inkomen bij de overheid. De aandacht voor de bouw is verslapt, maar de uitslag van de verkiezingen is wel bepalend voor het politieke klimaat waarin de parlementaire enquête wordt afgehandeld.

Reageer op dit artikel