nieuws

Buwalda vergroot gebied met overname

bouwbreed

bergum ­ Bouwbedrijf Buwalda uit het Friese Schettens heeft branchegenoot Zijlstra Bouw uit Bergum overgenomen. Daarmee spreidt Buwalda zijn vleugels uit naar het midden en oosten van Friesland.

Buwalda was met vestigingen in Schettens en Sneek tot dusver vooral actief in het westen van Friesland. Zijlstra opereert vooral in Leeuwarden en Drachten. “Dat was voor ons een zwarte vlek”, zegt A. Buwalda, een van de drie broers die het bouwbedrijf leiden. Volgens hem is het ook altijd de ambitie geweest om te groeien. “De overname van Zijlstra past dan ook in onze strategie. Komende jaren willen we nog verder groeien. Maar dat doen we wel gecontroleerd. Bovendien gaan we eerst deze overname maar eens op de rit zetten.” Met Zijlstra aan boord krikt Buwalda, dat 65 jaar geleden werd opgericht, zijn omzet op naar ruim 4,5 miljoen euro. Bij het bedrijf is nu een kleine veertig man personeel in dienst. De bouwer is breed georiënteerd: van woning­ en utiliteitsbouw tot en met restauratie, renovatie en onderhoud. Ruim een jaar geleden kwam Buwalda in contact met Zijlstra. Die wilde vanwege zijn leeftijd en het ontbreken van een geschikte opvolger, het familiebedrijf van de hand doen. Een ander familiebedrijf, dat net als Zijlstra, nog waarde hecht aan kwaliteit en klantvriendelijkheid had daarbij zijn voorkeur. Met Buwalda is die gevonden, meent Buwalda zelf. “Ik denk dat we veel op elkaar lijken”, aldus de directeur.

Op oude voet

Hij zegt niet van plan te zijn de naam Zijlstra Bouw te schrappen. “Nee, die blijft gehandhaafd, net als de vestigingsplaats. Het personeel dat op dit moment bij Zijlstra werkt, blijft ook gewoon in dienst. Eigenlijk zal er voorlopig weinig veranderen. Het bedrijf komt alleen in handen van een andere eigenaar. We zullen proberen de opgebouwde naam van Zijlstra Bouw hoog te houden en op dezelfde wijze door te gaan. Het zou mooi zijn de bestaande activiteiten verder uit te breiden en meer te kunnen doen op het gebied van woningbouw, bedrijfshallen en planontwikkeling.” Zijlstra zelf blijft zeker de komende maanden nauw betrokken bij het bedrijf, vooral om de overname te begeleiden. Verder zet Zijlstra zijn oorspronkelijke werk als bouwkundig ontwerper in de regio voort. Buwalda: “We zullen zeker van zijn diensten gebruik maken, dus op die manier blijft hij ook nog betrokken bij het bedrijf.”

Reageer op dit artikel