nieuws

Brand Rijkswaterstaat treft operationele taken niet

bouwbreed Premium

LELYSTAD ­ De brand van zondag in het Smedinghuis van Rijkswaterstaat in Lelystad heeft geen gevolgen voor de operationele taken. “Het buitengebeuren gaat gewoon door”, laat woordvoerder A. Bouwmeester van de directie IJsselmeergebied weten.

Hoewel het interne computersysteem zwaar is beschadigd, zijn geen belangrijke bestanden verloren gegaan. Bouwmeester: “Op een veilige locatie is van het gehele systeem een back­up beschikbaar.” Over de oorzaak van de brand tast de brandweer nog in het duister. Zeker is wel dat de brand in een kabelschacht is ontstaan. Via deze schacht bereikten de vlammen het dak. Vervolgens zijn ze naar binnen geslagen, aldus Bouwmeester. Op het moment van de brand, was geen personeel aanwezig. “Waren er wel mensen in het gebouw geweest, dan hadden ze volgens de brandweer voldoende tijd gehad om veilig naar buiten te komen”, aldus Bouwmeester. De brand heeft vooral het acht verdiepingen tellende hoofdgebouw getroffen. Deze betonnen constructie dateert uit 1968. Het in 2000 opgeleverde nieuwbouwgedeelte achter het Smedinghuis, dat in hoofdzaak in gebruik is door het Rijksinstituut voor Integraal Zoetwaterbeheer en Afvalwaterbehandeling (RIZA), heeft nauwelijks schade opgelopen. Ook de twee zijvleugels hebben de brand relatief goed doorstaan. Uit de eerste inspecties van het hoofdgebouw blijkt dat “het niet als verloren hoeft te worden beschouwd”. Momenteel wordt in Lelystad intensief gezocht naar vervangende werkplekken voor de 1100 medewerkers.

Reageer op dit artikel