nieuws

Branchecode stuurt code Aedes in revisie

bouwbreed

deventer ­ De maatschappelijke ondernemingen op het gebied van wonen, zorg en onderwijs ontwikkelen een gezamenlijke gedragscode. Daaronder vallen alle afzonderlijke codes. Het initiatief betekent dat de Aedescode een half jaar na invoering aan revisie toe is.

Aedes­voorzitter W. Van Leeuwen heeft namens het Netwerk Toekomst Maatschappelijke Onderneming premier Balkenende een rapport overhandigd waarin de branchecode wordt gepresenteerd. Van Leeuwen heeft niet paraat welke wijzigingen de Aedescode moet ondergaan om de branchecode te volgen. “Ik heb ze nog niet naast elkaar gelegd”, aldus de voorzitter, “Maar op het onderdeel ‘good governance’ kan een streepje erbij.” Hij denkt dat de Aedescode in de passages over het bestuur en de Raad van Toezicht een beetje moet worden aangevuld. Volgens de code moeten alle maatschappelijke ondernemingen namelijk een onafhankelijke raad van toezicht hebben. In de Aedescode staat dat de taak onafhankelijk moet worden uitgevoerd, maar niets over de afhankelijkheid van de leden. De brancheorganisaties hebben afgesproken dat de nieuwe code maatgevend is voor de eigen gedragsregels. Binnen een bepaalde termijn moeten die op elkaar zijn afgestemd. Van Leeuwen heeft het rapport aan de premier aangeboden met de gedachte dat hij de nieuwe formateur wordt. Hij heeft gevraagd om de maatschappelijke onderdelen uit het strategisch akkoord te koesteren en mee te nemen naar een volgend kabinet. In ruil daarvoor mag de overheid de organisaties aanspreken op hun prestaties en op het afleggen van rekenschap. “Het gaat daarbij niet alleen om normen en regeltjes, maar ook om proceswaarborgen”, stelt van Leeuwen. De Aedes­voorzitter doet het liefst zaken met het CDA, de partij van Balkenende. “Daar zit het concept van maatschappelijk ondernemingen aangebakken.” Maar met een kabinet valt naar zijn mening altijd wel zaken te doen, dus ook als een andere partij de premier gaat leveren.

Reageer op dit artikel