nieuws

Betonmagneet met aanzienlijke kleefkracht levert werkbesparing op

bouwbreed

waalre ­ Neoflux­magneten rukken steeds verder op in gebieden buiten de ruimtevaart, waar ze eigenlijk voor zijn ontwikkeld. De kleefkracht is driemaal zo groot als die van traditionele ferrietmagneten. Goudsmit Magnetic Systems uit Waalre levert ze nu voor de betonindustrie die er hun stalen mallen mee bij elkaar houdt.

Betonmagneten heb je in alle soorten en maten. Behalve dat ze een enorme kleefkracht moeten bezitten, moeten ze na bewezen diensten ook weer gemakkelijk losgemaakt kunnen worden. Daarvoor zijn ze doorgaans uitgerust met een soort hefboomconstructie die ze een stukje van het werkstuk optilt. Zodra er eenmaal een kleine luchtspleet ontstaat is de magneet gemakkelijk te verwijderen. Zeker bij de nieuwe generatie magneten, de zogenaamde Neofluxen, is zo’n mechanisme onontbeerlijk. Goudsmit Magnetic uit Waalre is nieuw op de markt van de betonmagneten en lanceert een serie van die neofluxen. Die hebben geen kern van ferriet, maar van zeldzame aarden: neodymium­ijzer­borium. Stukken lichter dan traditionele magneten, zeker driemaal zo sterk, maar ook driemaal zo duur.

Schrikken

“Vooral van dat laatste schrikken veel betonproducenten”, is de ervaring van salesmanager Guy Mutsaerts, “maar ze moeten zich realiseren dat het een flinke werkbesparing oplevert. Bovendien kunnen ze met drie keer minder magneten toe, dus per saldo kost het ze niet eens iets extra’s.”

Hoekmagneten

Het bedrijf importeert de basismagneten uit Azië en bouwt er zelf een kant en klaar product van. Zoals de hoekmagneten om een stalen balk op een plaat te fixeren of kleine ronde magneten om sparingen in betonelementen te kunnen maken. De magneten zelf zijn verpakt in een roestvaststalen behuizing, of voorzien van een polyurethaan coating om ze te behoeden tegen beschadiging en breuk. Volgens de producent hebben de magneten een kleefkracht van 15.000 Newton.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels