nieuws

Bestratingsfestival grote blikvanger op InfraTech in Ahoy’

bouwbreed

rotterdam ­ Het Bestratingsfestival 2003, met als hoogtepunt de finale van het Nederlands kampioenschap straatmaken voor leerlingen, belooft de blikvanger te worden van InfraTech 2003. De tweejaarlijkse beurs, waarin Soiltech en No­Dig zijn opgenomen, wordt van 14 tot en met 17 januari in de Rotterdamse Ahoy’ gehouden.

Het Bestratingsfestival wordt dinsdag geopend door demissionair vice­premier De Boer. Het zou wel eens de laatste officiële daad van de bewindsman kunnen zijn. De prijsuitreiking van het Nederlands kampioenschap straatmaken voor straatmakers in opleiding heeft vrijdagmiddag om twee uur plaats. “Het wordt dit keer een beetje anders dan de vorige keren”, zegt André Barendregt, voorzitter van het organisatiecomité. “In het verleden maakten de finalisten vrije opdrachten. Nu is gekozen de finalisten dezelfde verplichte opdracht te laten maken. Ook in de voorronden hebben de deelnemers allemaal dezelfde opdracht uitgevoerd.”

Opdracht

Welke opdracht het wordt, houdt Barendregt nog voor zich. Het is in elk geval sierstraatwerk naar een ontwerp van de Groningse landschapsarchitect Van de Bospoort. Drie ploegen van leerlingen van een school in Zwolle, van het opleidingsproject van de straatmakersbond OBN in Harderwijk, en van het regionaal opleidingscentrum in Zaanstad gaan vrijdag om de eer strijden. Barendregt, die ook voorzitter is van BeST, de vereniging van fabrikanten van ‘straatbeton’ en directeur is van Holcim, een van de aangesloten bedrijven, geeft aan dat niet alleen naar het werk en het resultaat wordt gekeken. “Een goede werkhouding speelt bij de jury ook een rol. Straatmaken is een zwaar beroep. Door een verkeerde werkhouding kan letsel en soms blijvend letsel ontstaan. De juiste werkhouding is dus erg belangrijk.”

Machinaal

Volgens Barendregt is het Bestratingsfestival vooral bedoeld om de inzichten over het gebruik van betonnen bestratingsmaterialen en straatmeubilair te vergroten. “Dat werken aan die inzichten speelt binnen onze branche een grote rol, en dat kan leiden tot betere arbeidsomstandigheden. In de eerste plaats natuurlijk machinaal straatwerk, maar ook in de ontwerpfase. Het is leuk om steeds een mooie bochtstraal te ontwerpen, maar als dat min of meer gestandaardiseerd zou zijn, kan dat in het werk veel zagen en stofoverlast schelen. Ook in die zin is er in de branche nog een wereld te winnen”, aldus Barendregt. De gww­vakbeurs InfraTech is ontstaan uit No­Dig, de valbeurs voor sleufloze technieken. Deze vakbeurs was een initiatief van de branchevereniging NSTT en werd voor de eerste maal gehouden in 1990. Toen de beurs in 1992 en 1994 in Ahoy’ werd gehouden, bleek het evenement zoveel bezoekers uit de gww­sector te trekken, dat de beurs in een breder kader werd geplaatst. Zo werd No­Dig in 1996 omgevormd tot InfraTech. De echte groei begon in 1997 en 1999. Toen kwamen zo’n vijftienduizend bezoekers naar Rotterdam. In 2001 was de groei spectaculair: in vier dagen passeerden ruim negentienduizend bezoekers de kassa’s. Er waren toen bijna vierhonderd exposanten. Dit jaar zijn er meer dan vierhonderd exposanten, die de dertigduizend vierkante meter vloer bezetten. De organisatoren verwachten tussen de vijftien­ en twintigduizend bezoekers. Dat zal echter sterk afhankelijk zijn van het weer. Bij vorst, als veel gww’ers niet aan het werk kunnen, is het bezoekersaantal beduidend hoger. Tijdens InfraTech worden bezoekers in de gelegenheid gesteld om de voortgang van een grootschalig infrastructuurproject mee te beleven. Dagelijks rijden luxe bussen heen en weer tussen Ahoy’ en een nog nader te bepalen project.

Workshops

Verder worden in samenwerking met de brancheorganisaties in de gww­sector een congres en workshops georganiseerd. Traditiegetrouw zijn er heel wat prijzen te verdienen: de No­Dig Award voor baanbrekende sleufloze technieken, de Mobiliteits Award, de Uitvindersprijs en de Natuur­ en Landschapsprijs. InfraTech 2003 is dinsdag 14 en woensdag 15 januari van 11 uur tot 19 uur, donderdag 16 januari van 11 uur tot 22 uur en vrijdag 17 januari van 11 tot 16 uur geopend. Het tentoonstellingscomplex Ahoy’ ligt op de Linker Maasoever bij het Zuidplein en is goed bewegwijzerd.

Reageer op dit artikel