nieuws

Achterhoedegevecht om winter­ww

bouwbreed

eemnes ­ Drie politici ruimden woensdagavond op uitnodiging van FNV Bouw hun agenda uit. SP, CDA en PvdA reisden ondanks het drukke verkiezingsschema naar het achter Hilversum gelegen Eemnes. Daar discussieërde het trio in het aan de rijksweg gelegen Van der Valkhotel Witte Bergen over de afschaffing van de winter­ww.

“Ik ben woest. Je komt aan mijn centen.” Hans Hasselbach priemt met een dikke werkvinger naar het midden van de tafel waarachter de gasten uit Den Haag zitten. Aart Mosterd, die tussen SP’er Hubert Vankan en PvdA­veteraan Saskia Noorman­Den Uyl zit ingeklemd, kijkt geschrokken naar de briesende wegenbouwer. Dit had de CDA­politicus niet verwacht. Vlak voor de uitbarsting had hij nog een poging gedaan het genuanceerde standpunt van zijn partij uiteen te zetten. Met een leesbril op de neus en druk rommelend in zijn papieren stelde hij dat het probleem al in 1994 was aangekaart. Reden genoeg dus om het definitief aan te pakken. “Maar als er bepaalde dingen zijn die ik mee kan nemen, dan houd ik me zeer aanbevolen”, probeerde de nummer 18 op de CDA­kandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen de spanning uit de lucht te halen. “Ik wilde ook nog mijn versie van het verhaal kwijt”, drukt Noorman­Den Uyl ­ nummer 35 op de PvdA­lijst ­ haar CDA­collega uit het middelpunt van de belangstelling. “Saskia”, geeft de gespreksleidende vakbondsman de politica het woord. Vlot legt zij uit dat het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV), schilders en wegenbouwers op zwart zaad zet. “Het schrappen van de winter­ww is geen politiek besluit, maar een ambtelijke exercitie”, stelt Noorman­Den Uyl, nadat zij heeft verteld dat de instelling de wet niet goed begrijpt. “Het is een beetje kloten”, vertaalt zij de Haagse retoriek aan haar gehoor. “Zwaar kloten”, echoot een bouwvakker uit de zaal.

Normen en waarden

Dan maakt Vankan van de Socialistische Partij zich op om zijn zegje te doen. “Het CDA heeft de mond vol over normen en waarden. Dit zijn normen en waarden. Je laat mensen niet in de bijstand verpieteren!”, opent de nummer 10 van de SP­lijst de aanval op Mosterd, die de kritiek gelaten incasseert. De partijgenoot van CDA­minister De Geus van Sociale Zaken wordt in het halfvolle zaaltje verantwoordelijk gehouden voor de problemen rond de winter­ww. Vankan verschuift vervolgens zijn aandacht naar Noorman­Den Uyl om haar met haar eigen woorden aan te pakken. “Die verkilling, dat hebben we te danken aan Paars”, valt hij de PvdA frontaal aan. Op de woorden van de voormalige vakbondsman strekt de PvdA­politica haar rug en kijkt zwijgend de zaal in. Vankans woorden vallen tussen de stoelen aan diggelen.

Reageer op dit artikel