nieuws

ABB balanceert op rand van afgrond

bouwbreed

zürich/den haag ­ Het Zweeds­Zwitserse technologieconcern ABB balanceert op de rand van de afgrond. Aandeelhouders zijn massaal op de vlucht uit vrees voor nieuwe onheilstijdingen uit de concerncentrale te Zürich. ABB Lummus in Den Haag wordt mogelijk getroffen door een grootschalige sanering van enkele honderden arbeidsplaatsen.

Vanwege de steeds ernstiger problemen is het aandeel van ABB op de Frankfurter beurs gekelderd tot amper 3 euro. In februari 2000 werd voor hetzelfde waardepapier bijna 34 euro neergeteld. Aanleiding tot de nieuwe argwaan zijn signalen dat de Amerikaanse asbestclaims ABB aanzienlijk ernstiger zullen raken dan verwacht. Het concern heeft al een miljard euro voor de vergoedingen opzij gelegd. De Amerikaanse investeringsbank Merrill Lynch neemt aan dat ABB het drievoudige bedrag moet ophoesten om alle rekeningen te kunnen betalen. Analisten denken dat de Zwitsers gedwongen zullen worden om voor hun Amerikaanse door asbestclaims achtervolgde dochteronderneming Cobustion Engineering uitstel van betaling aan te vragen. Bestuursvoorzitter J. Dormann van ABB heeft al aangekondigd dat zijn concern de recent uitgesproken doelstellingen moet bijstellen. Als argumenten geeft de in september pas aangetreden topman de slechte marktomstandigheden. Ook blijkt het ingezette saneringsprogramma te weinig op te leveren. Vandaag presenteert Dormann de eerste concrete resultaten van 2002. Duidelijk is al dat om te redden wat te redden valt zowel de prognoses voor de korte als de middellange termijn drastisch moeten worden bijgesteld. Analisten vragen zich af of Dormann, die naam maakte als succesvol saneerder van chemieconcern Aventis, nog wel geloofwaardig is nu hij zijn plannen zo snel al weer drastisch moet bijstellen.

Kernactiviteiten

In de afgelopen najaar geopenbaarde saneringsplannen van ABB schrapt het technologieconcern binnen een tijdsbestek van drie jaar ruim 50.000 arbeidsplaatsen. De internationale personeelssterkte klinkt in tot nog 106.000 medewerkers. Als kernactiviteiten zijn aangewezen Automation en Energietechniek. Buiten de boot vallen de divisies Olie, Gas, Petrochemie en Gebouwentechniek. De af te stoten sectoren vertegenwoordigden in 2001 een omzet van circa 6 miljard euro. ABB Lummus behoort tot de ondernemingen die moederbedrijf ABB zullen moeten ontberen. Volgens M. van Harten van ABB Nederland zullen de aangekondigde saneringen ons land maar mondjesmaat treffen. ABB Lummus verkeert in een andere positie doordat de onderneming geen deel uitmaakt van ABB Nederland maar rechtstreeks ressorteert onder de concerncentrale in Zürich. Ex­topman P. Barnevik van het Zweeds­Zwitserse concern ABB heeft 60,5 miljoen euro teruggestort van de gouden handdruk waarmee hij het bedrijf verliet. De betaling vloeit voort uit een in maart 2002 gesloten overeenkomst.

Reageer op dit artikel