nieuws

Aarzeling

bouwbreed Premium

De kiezer heeft gesproken: een kabinet Balkenende II moet beslissen over bouwfraude, de Zuiderzeelijn, een spoedwet spooronderhoud, woningbouwproductie en de ruimtelijke ordening. Door het ‘Fortuyn­effect’, de kwakkelende economie en de dreigende oorlog met Irak zijn deze voor de bouw zo belangrijke onderwerpen begrijpelijk gedegradeerd op de politieke agenda.

Veiligheid en integratie hebben de topprioriteit, gevolgd door zorg en onderwijs. Gevaar is echter wel dat daardoor belangrijke onderwerpen helemaal blijven liggen en ook de komende vier jaar niet worden opgelost. Vooral de ruimtelijke ordening in combinatie met het grondbeleid, de handhaving en de bouwproductie zijn gebaat bij duidelijkheid op de korte termijn. Nu sleept het dossier al bijna zes jaar voort en ligt er zelfs geen bruikbaar concept. Opvallend is dat afgelopen week uit de enquête onder 200 bezoekers van de Cobouw­site bleek dat bijna de helft van de ondervraagden de angst deelt, dat ook Balkenende II doorkwakkelt met achterhaald beleid. Aan de andere kant, de ruimtelijke ordening zal niet makkelijk struikelen over geldgebrek. Nieuw beleid is niet direct afhankelijk van de schaars gevulde pot van Financiën. Wel heel belangrijk voor de richting van de uitwerking is de politieke signatuur van het nieuwe kabinet. Wie de coalitiepartner of ­partners van het CDA worden, is allerminst duidelijk. Op basis van de uitslag lijkt CDA/PvdA zeer voor de hand liggend, maar het belangrijkste ‘poppetje’ neigt een andere kant op. De weerstand van Balkenende tegen die combinatie was voelbaar op de verkiezingsavond. Nadrukkelijk lonkt de premier naar D66 en houdt de deur op een kier voor LPF. Krijgt demissionair minister R. de Boer misschien toch nog gelijk en kan hij gewoon zijn ambtstermijn bij Verkeer en Waterstaat verlengen? Over politieke geloofwaardigheid gesproken… Bouwkoepel AVBB roept terecht op tot een daadkrachtige regering die zonder gekrakeel aan de slag gaat en knopen doorhakt. Een duidelijk regeerakkoord en een vlotte formatie dragen daaraan bij. Rust in de politieke tent hoort te prevaleren boven persoonlijke voorkeuren. Bentleys en brede streepstropdassen maken plaats voor een subtieler gevecht tussen de stropdasdragers en stropdaslozen. Balkenende hinkt op twee gedachten door meestal een stropdas te dragen, behalve tijdens het debat bij het Jeugdjournaal. Zijn aarzeling is wel politiek verklaarbaar, want Balkenende heeft veel te verliezen. Toch is het raar om te doen alsof er geen duidelijke verkiezingsuitslag ligt. Les één op basis van de uitslag van afgelopen mei was toch wel dat politiek Den Haag niet mag en kan voorbijgaan aan de wens van de kiezer.

Reageer op dit artikel