nieuws

Aanleg busbaan Groningen ten minste halfjaar uitgesteld

bouwbreed Premium

groningen ­ De aanleg van de busbaan aan de Peizerweg in Groningen is opnieuw met zeker een halfjaar vertraagd. De gemeente Groningen heeft de Raad van State gevraagd de voor deze maand geplande zitting over de omstreden kap van honderd bomen langs de Peizerweg uit te stellen.

De gemeente denkt een daarvoor noodzakelijk ecologisch onderzoek pas rond de zomer te hebben afgerond en vreest dat zonder die uitkomsten de zaak voor de Raad van State vrijwel zeker wordt verloren. Naar verwachting kunnen de bomen pas op zijn vroegst begin september worden gekapt, aangezien het broedseizoen van vogels tot eind augustus loopt. In Groningen is het algemeen beleid dat er niet wordt gekapt als er vogels broeden. De nieuwste vertraging betekent opnieuw een flinke schadepost voor de gemeente Groningen. In december werd al bekend dat fouten en bezwaarpocedures van omwonenden van de Peizerweg de gemeente inmiddels vele miljoenen euro’s hebben gekost, terwijl het werk nog niet eens goed en wel is begonnen. Het nieuwste uitstel betekent ook dat Groningen vanaf september nog slechts ruim een jaar de tijd heeft om de gewraakte busbaan aan te leggen. Lukt het niet het project voor oktober 2004 geheel af te ronden, dan loopt de gemeente ook nog eens een miljoenensubsidie van het Rijk mis. Om nieuwe bezwaren te voorkomen, wil de gemeente zo snel mogelijk met de omwonenden rond de tafel gaan zitten om te overleggen over een 700.000 euro kostend Groenplan, dat voorziet in het herplanten van 355 bomen in het gebied rond de Peizerweg.

Reageer op dit artikel