nieuws

Bankkantoor krijgt nieuw leven als gemeentearchief

bouwbreed

amsterdam – In De Bazel, het hoofdkantoor van de Nederlandse Handel-Maatschappij (ABN Amro), ging driekwart eeuw lang het geld van hand tot hand.Het gebouw wisselt nu zelf van eigenaar. Voor een vriendenprijs wordt het statige pand op dit moment verbouwd als werkruimte voor het Gemeentearchief van Amsterdam.

A. Hirs, voorlichter van het Gemeentearchief, is enthousiast over de toekomstige behuizing. ‘Het is fantastisch om straks te mogen werken in een rijksmonument dat veelvuldig voorkomt in onze archieven.’ Hij wil niet pochen, maar ‘het Gemeentearchief van Amsterdam is wel een van ’s werelds grootste archieven. Je kunt hier van alles opzoeken over monumenten, bouwtekeningen, illustraties, de namen van vroegere bewoners van huizen, inboedels – van Rembrandt bijvoorbeeld – waardoor een beeld van vroeger zeer goed is te reconstrueren.’ Het markante pand is oorspronkelijk ontworpen voor de Nederlandse Handel-Maatschappij, later ABN Amro. ‘Het heeft wat weg van een bunker en het is zeker niet ‘open’. Tegenwoordig kenmerken de bedrijven zich door openheid en transparantie, kijk maar naar het nieuwe hoofdkantoor (‘het schip’) van de ING.’ De Bazel ontbeert die transparantheid aan de buitenkant. Het streven is wel om die binnen het gebouw te bewerkstelligen. ‘Door een heldere inrichting moeten de bezoekers in een oogopslag hun weg door het gecompartimenteerde gebouw kunnen vinden.’

Art Deco

Het monument dateert van 1926 en is vernoemd naar de architect K.P.C. de Bazel. Het Art-Decogebouw vertoont veel overeenkomsten met de oudere New Yorkse wolkenkrabbers. De 100 meter brede bankbehuizing telt tien bouwlagen, waarvan de bovenste twee telkens iets terugspringen. Ook de gevels springen in en dat effect wordt nog meer versterkt door de verschillende materialen. Waalklinkers worden afgewisseld met blokken en banden van Beuchagraniet. De sokkel van het gebouw is van seyeniet steen. Het pand heeft twee centrale lichtkoven die oorspronkelijk alleen werden onderbroken door een glazen tussenvloer op de derde verdieping. Maar deze is bij een renovatie na de oorlog vervangen door een betonvloer. Hiermee werd extra kantoorruimte gewonnen. Hirs: ‘Die vloer gaat er weer uit, zodat de oorspronkelijke lichtinval terug komt.’

Arbo-wet

Het Gemeentearchief zou aanvankelijk blijven zitten aan de Amsteldijk. Architectenbureau Claus en Kaan had al een ontwerp voor een nieuwe uitbreiding gemaakt. Maar toen kwam De Bazel op de proppen. De gemeente kocht het pand van de ABN Amro voor een vriendenprijs (ruim 30 miljoen euro). De nieuwe gebruiker deelt het pand voorlopig met het Rijksprentenkabinet en de bibliotheek van het Rijksmuseum. Het gebouw zal wel moeten worden aangepast aan de huidige inrichtingseisen van de Archief- en Arbowet. ‘Er staan nog echte K.P.C. de Bazel-stoeltjes en smeedijzeren paraplubakken. Naast de gebruikelijke werkplekken zal een aantal stijlkamers worden ingericht waar het oorspronkelijke meubilair te bezichtigen is. De verwachting is dat eind 2004, begin 2005, De Bazel zijn tweede levensfase ingaat.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels