nieuws

Hoofdkantoor ANWB krijgt nieuwe vleugel

bouwbreed

den haag – Met een groeiend aantal leden van zeventig- à negentigduizend stuks per jaar, groei je als vereniging snel uit je kantoor. Het bestaande hoofdkantoor van de ANWB met een netto vloeroppervlak van 25.000 vierkante meter krijgt er daarom nog eens 6000 vierkante meter netto vloeroppervlak bij. De nieuwe vleugel biedt plaats aan 330 werknemers.

Het ‘oude’ gebouw aan de Wassenaarseweg in Den Haag dateert uit 1959. In de jaren zeventig volgde een grote uitbreiding met een kantoorgebouw van ongeveer dezelfde afmetingen. In totaal telt het hoofdkantoor op dit moment vijf gebouwen. Het laatste gebouw uit 1992 koppelde de twee grote gebouwen aan de noordzijde. De nieuwe vleugel legt contact tussen beide gebouwen aan de zuidzijde. Drs. E.P.H. de Jonge, manager huisvesting van ANWB Facilitair Bedrijf over de noodzaak van de nieuwbouw: ‘We hadden een groot tekort aan vierkante meters. Om uiteindelijk te voorkomen dat je de grens van wat Arbo-verantwoord is te overschrijden, is besloten tot de bouw van de nieuwe vleugel over te gaan.’ Het nieuwe gebouw dat dwars op de twee oudste gebouwen van de ANWB is geprojecteerd, biedt plaats aan 330 medewerkers.

Rotondegebouw

Een rechthoekige doos vormt de basis van het gebouw. Vanaf de tweede verdieping wijkt de vorm daarvan af en krijgt de nieuwbouw een golvende gevel. De Jonge: ‘De hoogte van zeven verdiepingen komt ongeveer overeen met de bestaande gebouwen. Terwijl de S-vorm een verwijzing is naar het rotondegebouw naast het parkeerterrein.’ Met een gelijke hoogte heeft het oudste gebouw zes verdiepingen en het nieuwe zeven. De Jonge: ‘Dat geeft wat betreft de eerste zes verdiepingen natuurlijk enige aansluitproblemen. Maar met hellingbanen zijn de hoogteverschillen op te vangen.’ Voor de extra verdieping is gekozen om meer netto vloeroppervlak te krijgen. De plaats waar het hoofdkantoor is gevestigd, was vroeger een kweldergebied. Grondlagen van slib en leem brachten de aannemer er toe palen tot op een diepte van 26 meter te boren. G. van Lieshout, bouwcoördinator van het nieuwbouwproject: ‘Bij een tweede sonderingsonderzoek kwamen slechte plekken in de bodem naar voren. Hierdoor waren we genoodzaakt van het eerste palenplan af te wijken en een fundering te ontwerpen op basis van clusters van boorpalen. Dit had ook een verzwaring van de funderingsstroken tot gevolg.’ Het kantoor is traditioneel ontworpen met prefab betonnen wanden en kanaalplaatvloeren. Twee stijve kernen zorgen voor stabiliteit. De golvende gevel krijgt een luxe uitstraling door de toepassing van rood natuursteen in combinatie met aluminium kozijnen. Verder voorziet het ontwerp in een gedeeltelijk inpandige volautomatische mechanische parkeergarage die plaats biedt aan honderd auto’s.

Eigen entree

De hoofdentree blijft de officiële ingang voor het totale complex. Het nieuwe gebouw krijgt weliswaar een eigen entree, maar die is volgens De Jonge alleen in het ontwerp meegenomen ‘voor het geval de nieuwe vleugel in de toekomst zelfstandig wordt’. Het nieuwe gebouw krijgt een koelinstallatie ten behoeve van de topkoeling. Bij een toekomstige renovatie van gebouw uit 1959 neemt deze koelinstallatie van het bestaande deel over. De oplevering van de nieuwe vleugel is gepland in juni 2003. Projectgegevens:

Opdrachtgever: ANWB facilitair bedrijf Ontwerp: LIAG architecten en bouwadviseurs, Den Haag Constructie: Palte Ingenieursbureau, Valkenburg aan de Geul Bouwcombinatie: Aannemersbedrijf Pellikaan, Gorinchem en Bouwonderneming Stout, Hardinxveld-Giessendam W-installaties: Imtech Projects, Zoetermeer E-installaties: Croon Elektrotechniek, Rotterdam Stichtingskosten: circa 17 miljoen euro

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels