nieuws

Moerassig natuurgebied in ruil voor een stadion

bouwbreed

haarlem – Een moerasachtig natuurgebied met salamanders, kikkers en vogels. Met deze geste wil de gemeente Haarlem de provincie Noord-Holland zo ver krijgen dat ze groen licht geeft voor de bouw van het nieuwe HFC Haarlem voetbalstadion en een kantorencomplex in de Zuiderpolder.

De provincie ziet namelijk niets in het plan van de voetbalclub en projectontwikkelaar Imca Vastgoed. De partijen staan inmiddels lijnrecht tegenover elkaar. Volgens VVD-gedeputeerde Meijdam van ruimtelijke ordening moet het hele gebied aan de rand van de stad groen blijven. Hij heeft tevens de steun van de wijkraad Zuiderpolder en de stichting voor Behoud van de Groene Zoom. Vandaar dat Imca Vastgoed en de gemeente met een aangepast plan kwamen om het verlies aan natuur te compenseren. ‘De provincie ziet het niet zitten vanwege de rode contouren. Met dit nieuwe voorstel proberen we dichter bij elkaar te komen’, verklaart C. Postmus, woordvoerder van Imca. Om de bouw door te laten gaan dient de provincie echter het streekplan voor het zuidelijk deel van Noord-Holland aan te passen. Volgens de gemeente sluit de bouw van het stadion en de drie torens van elk 52 meter hoog juist aan bij de wens van de provincie om de omgeving rond NS-station Spaarnwoude te ontwikkelen. HFC Haarlem-voorzitter A. Goedhart: ‘De uitspraak van gedeputeerde Meijdam wil niet zeggen dat alles nu van de baan is. Wij hebben in wethouder Barnhoorn een groot pleitbezorger. Hij vindt het stadion ook een belangrijke zaak voor de stad.’ In de gemeentelijke nota ‘Stadion Zuiderpolder visie en inpassing’ onderstreept de gemeente waarom voor de Zuiderpolder is gekozen. De huidige locatie aan de Jan Gijzenkade, waar de gemeente eigenaar is van de grond en waar woningbouw komt, ligt in een woonwijk. Andere opties zijn volgens de gemeente slecht bereikbaar met het openbaar vervoer (Delftplein, Reinaldapark) of te klein (Waarderpolder).

Bedrijven

Imca Vastgoed wil het toekomstige stadion financieren en Haarlem zal als bespeler van een exploitatiemaatschappij gaan huren. ‘Daarnaast is Imca druk bezig om bedrijven aan te trekken die in de nabijheid van het stadion een belangrijke rol kunnen gaan spelen. Het gaat vooral om bedrijven in de zorgsector’, weet Goedhart. De beslissing van de gemeenteraad omtrent het stadion dat plaats moet bieden aan achtduizend toeschouwers, wordt ultimo september verwacht.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels