nieuws

Bouwned ontpopt zich als grootste

bouwbreed

baarn – De brancheorganisaties NVOB en VGBouw zijn opgegaan in Bouwned. Door de fusie is Nederlands grootste ondernemersorganisatie in de bouwnijverheid ontstaan. Aangesloten zijn vierduizend bedrijven, met een gezamenlijke jaaromzet van 20 miljard euro.

Het Nederlands Verbond van Ondernemers in de Bouwnijverheid en de Vereniging Grootbedrijf Bouwnijverheid vormden al sinds oktober 2000 onder de naam Bouwned een federatie. De volledige samensmelting brengt met zich mee dat de deelnemende verenigingen verdwijnen. De fusie maakt een einde aan de huidige versnippering in de belangenbehartiging en legt de basis om te komen tot verdere professionalisering van de dienstverlening ten behoeve van de leden. Voorzitter J. Bodewes van Bouwned: ‘Onze lidbedrijven hebben rond de 120.000 werknemers in dienst. En dan tel ik nog niet eens de werkgelegenheid mee die wij generen bij onderaannemers, toeleveranciers en dienstverleners.’

Leden

Tot de leden behoren eenmansbedrijven zowel als grote internationaal opererende concerns. De bedrijven zijn actief op het brede terrein van de burgerlijke en utiliteitsbouw. De eindproducten variëren van woningen en kantoren tot ziekenhuizen, theaters en sportcomplexen. ‘Met een bijdrage van 5 procent aan het Nederlands bruto binnenlands product, leveren wij een aanzienlijke bijdrage aan de economie van ons land. Niet alleen in geld maar ook in werkgelegenheid’, aldus Bodewes. Bouwned is daardoor een belangrijke factor en gesprekspartner waar niemand om heen kan. Bouwned ziet als kerntaak de vitaliteit en de rentabiliteit van de bedrijfstak verder te verbeteren. ‘Wij zullen innovatie, procesverbetering, kwaliteit en marktgerichtheid met kracht stimuleren. Bovendien gaan we veel energie steken in effectieve kennisoverdracht.’

Opgedeeld

De vereniging Bouwned is opgedeeld in vier secties voor Grootbedrijf, Middelgrootbedrijf, Middenbedrijf en Kleinbedrijf. Binnen de secties bestaat ruimte specifieke vakgroepen te vormen. Voor jongere ondernemers is het platform Jong Bouwmanagement opgericht. Naast de indeling naar grootte, kent Bouwned vijf regio’s met eigen kantoren. De randstad telt twee regiokantoren. Verder zijn er kantoren in het Noorden, Oosten en Zuiden van het land. ‘Wij hebben een organisatie die op alle terreinen en op alle niveaus actief is. We regelen de zaken daar waar het meest effect te verwachten is’, aldus voorzitter Bodewes. Tot vice-voorzitter benoemd is A. Nelissen. Nu nog vanuit Baarn maar vanaf eind oktober in Gouda, voert J. van Tuinen de directie van Bouwned.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels