nieuws

‘Bouw zwembad oorzaak van verzakkingen’

bouwbreed

vlissingen – Enkele bedrijven in Vlissingen willen schade aan hun bedrijfsgebouwen verhalen op de gemeenten Vlissingen en Middelburg. De bouw van het Stadsgewestelijk Zwembad in Vlissingen zou scheuren in de binnenmuren en vloeren van enkele bedrijven hebben veroorzaakt.

Een half jaar geleden is begonnen met de bouw van het stadsgewestelijk zwembad in Vlissingen, dat zowel die gemeente als Middelburg in de nabije toekomst moet bedienen. Zeker vier bedrijven, gevestigd op het nabij gelegen bedrijventerrein Vrijburg, claimen ernstige schade te hebben opgelopen door de werkzaamheden. Volgens de bedrijven is het grondwaterpeil als gevolg van de bouw flink gedaald. Hierdoor zou een verzakking van de panden zijn ontstaan, waardoor de binnenmuren en vloeren nu scheuren vertonen. De gezamenlijke schade kan naar schatting oplopen tot 100.000 euro. Eén van de bedrijven heeft daarom een advocaat ingeschakeld, die vervolgens de gemeenten heeft gesommeerd de schade te vergoeden. Zij spelen de bal door naar de opdrachtgever, Stadsgewestelijke Zwembad Vastgoed BV. Dit bedrijf is nog in oprichting en de burgemeesters van Vlissingen en Middelburg fungeren tijdelijk als bestuurders van de bv in oprichting. ‘We hebben een brief ontvangen van de raadsman, waarin wordt gesteld dat hun bedrijfsgebouwen schade hebben opgelopen als gevolg van de bouw van het zwembad. Er was geen documentatie bijgevoegd en er werd tevens geen duidelijk verband gelegd tussen de bouw en de schade’, aldus juridisch medewerker F. Kuijper van de gemeente Vlissingen. ‘Daarom hebben we de advocaat doorverwezen naar de Stadsgewestelijke Zwembad Vastgoed BV.’

Bemalingsadvies

Volgens de raadsman verschuilt iedereen zich opeens achter formaliteiten. ‘Er is onderzoek gedaan naar de gevolgen van de bemaling, maar ik krijg daar geen inzicht in, terwijl mijn cliënt zelf heeft meegewerkt aan het onderzoek. Zowel de opdrachtgever als de hoofdaannemer willen het onderzoek niet vrijgeven’, aldus advocaat J.B. de Meester van advocatenkantoor Olie en De Jonge. ‘Ik zal me beraden op de stappen die ik kan nemen om de onderzoeksresultaten boven water te krijgen.’ De andere gedupeerde bedrijven overwegen om De Meester ook in te schakelen om hun claim kracht bij te zetten. Hoofdaannemer Vaessen Algemeen Bouwbedrijf uit Raamsdonksveer reageert summier op de aantijgingen door de bedrijven. ‘Er is voorafgaande aan de bouw een onderzoek gedaan naar de effecten en er is tevens een bemalingsadvies gegeven. We zijn op de hoogte gebracht van de aantijgingen en momenteel kijkt onze verzekeraar samen met die van de opdrachtgever naar de kwestie’, aldus projectleider J. van Meel van Vaessen.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels