nieuws

B&U dankzij utiliteitsbouw in de plus

bouwbreed

amsterdam – De omvang van de orderportefeuille in de grond-, water- en wegenbouw is in de eerste maanden van 2002 met 10 procent gedaald tot 5,5 maanden. De omvang was in januari dit jaar aanzienlijk lager dan in het laatste kwartaal van 2001, maar nog wel hoger dan in het eerste halfjaar van 2001. Dit blijkt uit de conjunctuurmeting bouwnijverheid van het EIB.

B&U dankzij utiliteitsbouw in de plus

Binnen de gww-sector is sprake van aanzienlijke verschillen. In de wegenbouw bleef de daling de eerste maanden dit jaar beperkt tot 7,5 procent. In de grond- en waterbouw was de daling aanzienlijk hoger met 15 procent. In de burgerlijke en utiliteitsbouw steeg de omvang van de orderportefeuille in januari dit jaar licht tot 8,4 maanden. Deze stijging kwam tot stand door een stijging bij de utiliteitsbouw met 8 procent en een daling van de woningbouw met 3 procent. Sinds november vorig jaar groeit de orderportefeuille gestaag, maar de omvang ligt nog steeds onder het niveau van het tweede en derde kwartaal van 2001. Januari 2002 startte met een korte vorstperiode die gevolgd werd door veel regenval. Vooral de gww ondervond hier de gevolgen van. Zo’n 40 procent van de gww-bedrijven meldt stagnatie in de voortgang van de werkzaamheden als gevolg van het slechte weer. In de wegenbouw gaat het zelfs om de helft van de bedrijven. In de b&u-sector ondervond in januari 2002 ruim één op de zes bedrijven stagnatie als gevolg van het weer en was één op de vijf bedrijven negatief over de voortgang van de werkzaamheden. Hoewel in beide sectoren de omvang van de orderportefeuille in januari 2002 groter is dan in januari 2001, beoordelen minder bedrijven het onderhanden werk als groot en meer bedrijven als klein. Vooral in de gww is dit het geval. Ook het percentage bedrijven dat stagnatie meldt als gevolg van gebrek aan orders is met 8 procent veel hoger dan een jaar eerder, toen dit percentage slechts 2 was. Toch verwachten meer bedrijven dat de personeelsomvang groter zal worden de komende maanden. Ten opzichte van vorig jaar verwachten minder bouwbedrijven een stijging van de afzetprijzen. In de b&u verwacht nu iets minder dan de helft van de bedrijven een stijging, tegen tweederde een jaar geleden. Opvallend is dat ruim één op de zes bedrijven in de gww in januari 2002 een daling van de afzetprijzen verwacht. Iets meer dan 30 procent in deze sector verwacht juist een stijging tegen iets minder dan 40 procent een jaar geleden.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels