nieuws

Verbazing en onbegrip over HBG

bouwbreed

amsterdam – Verbazing en onbegrip strijden in de Nederlandse bouw om voorrang over het bod van Dragados. Dat biedt 21,25 euro per aandeel voor HBG. De top van de Rijswijkers ziet het bod, dat 756 miljoen euro waard is, wel zitten.

Spaanse Dragados biedt 756 miljoen euro voor Neerlands grootste

Heijmans heeft de moed nog niet helemaal opgegeven om alsnog HBG over te nemen. ìWij bestuderen het bod en rekenen eraanî, zegt topman J. Janssen van het Rosmalense bedrijf. Hij geeft echter toe dat het moeilijk zal zijn. Zijn voorstel vorig jaar om samen met Boskalis HBG over te nemen was voor een belangrijk deel gebaseerd op het geld dat Boskalis overhad voor baggerdochter HAM. Veel begrip heeft hij niet voor het enthousiasme van HBG-bestuursvoorzitter C.J. Reigersman. ìToen Boskalis en wij in beeld waren, heeft hij altijd getamboereerd op de cultuurverschillen. Zijn die er niet met Dragados? Als een buitenlander mooier is dan een Nederlander, klopt dat met het gevoel van Nederlanders dat alles wat je van ver haalt lekker isî, zegt hij.

Topniveau

Ook Boskalis-topman P. Berdowski begrijpt er weinig van. ìDe overname door Heijmans had gezorgd voor een Europees bouwbedrijf van topniveau. Daarnaast was veruit de grootste baggeraar ter wereld ontstaan. Nu stort HBG zich in Spaanse armen. Waarom?î, vraagt hij zich af. Reigersman zelf weet het maar al te goed. Volgens de HBG-er was het bod van Dragados een ëopportunityí (kans dus) om veel sneller de doelstellingen van HBG te kunnen verwezenlijken. Die doelstelling is vooral gericht op voor- en achterin projecten meer winstgevende aandelen binnen te halen. Daar is echter kapitaal voor nodig, dat HBG gezien de cijfers over de laatste jaren niet al te gemakkelijk kan krijgen. ìWij willen al tijden een verbreding naar hoogwaardige markten. Dat kost tijd, wellicht teveel tijd. Nu hebben wij de kans met Dragados onze doelen sneller te bereikenî, aldus Reigersman. Hij doelt daarmee op het probleem dat HBG door de lage beurskoers via die weg moeizaam kapitaal kan binnenhalen.

Complementair

Daar komt voor hem bij dat beide bedrijven zowel geografisch als qua activiteiten complementair zijn. ìDat biedt HBG kansen bijvoorbeeld op het gebied van tolwegen in Engeland en Ierlandî, zegt Reigersman. Dragados is op dat gebied marktleider. Of de verkoop doorgaat, is nu aan de aandeelhouders. De Vereniging van Effectenbezitters heeft inmiddels al laten weten het vreemd te vinden dat het bod van Dragados verwelkomt wordt. Een ongeveer even hoog voorstel van Heijmans vorig jaar werd als volstrekt onvoldoende van de hand gewezen.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels