nieuws

Zustermaatschappijen van Westerbaan ook failliet

bouwbreed Premium

drachten ­ Friteco Installatietechnieken in Drachten, een zusterbedrijf van Westerbaan, is failliet. Het faillissement, dat waarschijnlijk morgen officieel wordt uitgesproken door de rechtbank in Leeuwarden, is een rechtstreeks gevolg van de teloorgang van Westerbaan. Het Leeuwarder bouwbedrijf ging eind november op de fles.

Bij Friteco werken zestien man. Die komen allemaal op straat te staan. Het faillissement is niet onverwacht. Het personeel kreeg het loon van november niet uitbetaald en trok daarop aan de bel. FNV Bouw vermoedt dat directeur J. Brander talmde met het aanvragen van faillissement vanwege een mogelijke overnamekandidaat. Volgens Brander’s advocaat J. Kap uit Groningen is daarvan geen sprake. “We hebben er bewust voor gekozen het bedrijf intact te laten om mogelijke geruchten de kop in te drukken. Een overname zou niet zuiver zijn.” Voordat Westerbaan failliet ging, hevelde directeur Brander alle rendabele opdrachten over naar twee nieuwe bouw­bv’s: Noord en Oost. Daar werken nu 45 van de 101 voormalige Westerbaan­bouwvakkers. Deze actie zorgde voor veel beroering. Curator R. Verdonk uit Heerenveen onderzoekt of de acties van Brander legitiem zijn. Hij wordt waarschijnlijk ook de curator van Friteco. Ook Crystallic BV, Aeriom BV en Westerbaan Vastgoed BV ­ andere zusterbedrijven van de beheerholding van J. Brander ­ gaan waarschijnlijk morgen failliet. Crystallic BV voert de exploitatie van de glazen ict­piramide in Leeuwarden, waarvan de bouw Westerbaan uiteindelijk de das omdeed. Kap hoopt dat een andere ondernemer het beheer over wil nemen. Brander zal het niet zijn. “Dat zou niet gepast zijn.”

Reageer op dit artikel