nieuws

Zijkant vrachtwagen moet opvallender

bouwbreed Premium

Zijkant vrachtwagen moet opvallender

den haag ­ De zijkanten van vrachtwagens moeten ’s nachts beter zichtbaar zijn. Naderende automobilisten kunnen vrachtwagens die in het donker dwars op de weg staan of rijden doorgaans slecht zien. De Raad voor de Transportveiligheid vindt dat het ministerie van Verkeer en waterstaat op de Europese regelgeving vooruit moet lopen en reflecterende stroken langs de contouren van de oplegger verplicht moet stellen. De raad doet deze aanbeveling na onderzoek van enkele dodelijke ongevallen waarbij automobilisten niet tijdig de zijkant van een vrachtwagen opmerkten. De vrachtwagens waren wel voorzien van de nu verplichte reflectoren en verlichting. De bepleite ‘retro­reflecterende contourmarkering’ kan het aantal verkeersdoden jaarlijks met twee tot drie verminderen, het aantal ziekenhuisgewonden met twintig tot dertig en het aantal ongevallen met enkele honderden. De ongelukken gebeuren vooral bij bedrijfsterreinen met één in/uitrit. Wegbeheerders moeten er bij het verlenen/verlengen van uitwegvergunningen op letten dat vrachtwagens vooruit een terrein kunnen oprijden en verlaten.

Reageer op dit artikel