nieuws

Woningbouwproductie in Amsterdam trekt flink aan

bouwbreed Premium

amsterdam ­ De woningbouwproductie in Amsterdam trekt aan. In 2002 zijn 2500 woningen gebouwd en 2800 woningen in aanbouw genomen. Voor volgend jaar wordt de oplevering van 2500 woningen verwacht en zullen 4000 woningen in aanbouw worden genomen.

Wethouder Stadig van stedelijke ontwikkeling presenteerde de jongste productiecijfers dinsdag bij de uitreiking van de Zuiderkerkprijs. De bouwproductie verloopt veel gunstiger dan de afgelopen jaren. In 2000 en 2001 werden jaarlijks slechts 1700 tot 1800 woningen opgeleverd. Volgens de wethouder hebben zijn maatregelen om de stagnerende bouwproductie te doorbreken succes. Amsterdam stelde het afgelopen jaar een speciale bouwregisseur aan, formeerde een ambtelijk productieteam om moeizaam verlopende bouwprojecten meer vaart te geven en stelde geld beschikbaar om de grootste knelpunten glad te strijken. De Zuiderkerkprijs voor het beste bouwplan in 2003 is toegekend aan IJburgermaatschappij en VMX Architects voor Blok 23b op Haveneiland­West (IJburg). De jury beschouwt het ontwerp van Don Murphy als een grensverleggend plan.

Voortvarend

Murphy ontwierp een gebouw in ruw donker baksteen met strakke glazen wanden. In de verdiepinghoge glazen wanden ontbreken kozijnen. In het gebouw, dat bestaat uit appartementen, woon­werkwoningen en penthouses, heeft elk woningtype iets bijzonders. Zo hebben de acht dubbelhoge penthouses spectaculaire vides. Ook kunnen de bewoners tot op de vijfde verdieping met gebruik van een autolift hun auto voor de deur parkeren. De prijs zelf bestaat uit een kunstwerk van beeldhouwer Taborda Barreto. Verder werd voor het eerst de Nico Nijmeijerpluim uitgereikt aan Delta Roa en De Nijs voor het project Groeneveen Scherm in Amsterdam­Zuidoost. De prijs is vernoemd naar de vorig jaar overleden directeur van corporatie Zomers Buiten en is bestemd voor de ontwikkelaar die het afgelopen jaar het meest voortvarend is gestart met een woningbouwplan in Amsterdam.

Reageer op dit artikel