nieuws

Witteveen+Bos verzoent techniek en kunst

bouwbreed Premium

deventer ­ De duinen ophogen door windaangedreven robots die zand opgooien. Die gedachtekronkel stond aan de basis van een hele reeks strandbeesten van kunstenaar Theo Jansen. Ingenieursbureau Witteveen+Bos lauwerde hem met de Kunst+Techniekprijs.

Ter gelegenheid van de prijsuitreiking liet het ingenieursbureau uit Deventer een aardig boekje over het werk van Jansen verschijnen. Dat geeft een mooi inzicht van de evolutie van de strandbeesten, die al zo’n vijftien jaar uit dezelfde materialen worden gebouwd: electriciteitsbuis en plakband. Uitgerust met zeilen bewegen ze zich, zo goed en zo kwaad als het gaat, op de wind voort. Eén van de inspiratoren van Jansen, blijkt de 16e eeuwse wetenschapper Simon Stevin. Die testte vier eeuwen geleden een zeilwagen op het strand van Scheveningen; hetzelfde strand waar Jansen zijn kunstwerken steevast beproeft. De Kunst+Techniekprijs werd vorig jaar in het leven geroepen, bij het 55­jarige jubileum van Witteveen + Bos. De prijs moet de kloof tussen kunst en techniek overbruggen. In het voorwoord stelt directeur J. van der Graaf van Witteveen+Bos enkele vooroordelen aan de kaak over de rol van techniek. Kunst en wetenschap zouden tot de hogere cultuur behoren, terwijl techniek volgens die opvatting niet meer dan toegepaste wetenschap is en bijdraagt aan de vervreemding van de mens van zijn eigen zintuigen en de natuur. Om te laten zien dat het tegendeel het geval is, wordt jaarlijks een prijs uitgereikt aan een kunstenaar in wiens werk techniek een centrale plaats inneemt.

Reageer op dit artikel