nieuws

Wienerberger ontfermt zich over Brada

bouwbreed

oosterhout/esbeek ­ Brada Baksteen komt per 1 januari in handen van Wienerberger. Directeur­eigenaar C. Damen treedt toe tot het managementteam van Terca, een baksteendochter van het Oostenrijkse concern.

De redenen waarom Damen zijn vooraanstaande fabrieken in Oosterhout en Esbeek van de hand doet zijn velerlei. Een rol spelen de huidige flauwte in de markt en de wens van bouwstoffenreus Wienerberger om zich internationaal opnieuw te positioneren. De Oostenrijkers zijn in 28 landen actief met 230 fabrieken en houden momenteel al hun activiteiten tegen het licht. “Ons bedrijf zit in het bovenste segment van de baksteenmarkt en daar is Terca niet vertegenwoordigd”, schetst Damen de exclusieve marktpositie van Brada. “Een bijzondere dag”, verzucht Damen kort voor de kerstviering in Oosterhout. “In een familiebedrijf heb je opvolgers nodig. Kinderen heb ik wel, geen opvolgers. Er komt een moment waarop je moet kiezen. Hoe aan de anderen een nieuw perspectief te geven? Altijd heb ik gezegd tot mijn 55ste verder te willen bij Brada. Dan zou ik nog een paar jaar hebben voor de overdracht. Maar ja, daar kwam 11 september. Toen had iedereen wel iets anders aan het hoofd.” Damen verwacht dat Brada kan profiteren van de grote verkooporganisatie van Wienerberger. “Als klein bedrijf met veertig mensen kunnen we daar nooit tegenop. De toekomst van Brada ziet er feitelijk goed uit. Ook al kun je geen garanties geven voor de komende honderd jaar. Baksteen is een luxe product. Vaak worden de stenen om esthetische redenen gekocht. Ons bedrijf beschikt over twee ovens die werken met bijzonder hoge temperaturen. Daardoor hebben we heel aparte kleuren in ons assortiment. Brada is een vrij exclusief bedrijf.”

Primaire klei

De grondstoffen voor de Bradafabrieken komen grotendeels uit het Westerwald en de Eifel. Ook Brunssum levert materiaal. “Voor onze stenen hebben we primaire klei nodig. Geen materiaal dat, zoals bij Nederlandse klei gebruikelijk, door de rivieren is meegespoeld en bestaat uit een mengeling met een grote variatie aan kalk en ijzer”. Een jaar geleden schakelde Brada terug van twee ploegen naar één. Sinds de topjaren 1998­1999 met 60 miljoen stenen is de productie vanwege de gekrompen markt en de keuze voor exclusiviteit teruggebracht tot 40 miljoen stenen.

Reageer op dit artikel