nieuws

VNO/NCW wil af van recht op vrije zondag via cao

bouwbreed

den haag ­ Werkgevers willen de zondag als normale werkdag in de cao opnemen. VNO/NCW wil op die manier het recht van werknemers om zondagswerk te weigeren omzeilen.

Eind november nam de Eerste Kamer het wetsvoorstel van PvdA en ChristenUnie aan waarin werknemers het recht krijgen werk op zondag te weigeren. De werkgevers gaven toen al aan zich niet in de wet te kunnen vinden. “We adviseren onze leden nu om het zondagswerk bij de cao­onderhandelingen ter sprake te brengen”, aldus directeur sociale zaken van VNO/NCW J. van den Braak. Hij wil dat er per sector duidelijke afspraken worden gemaakt over hoe het werken op zondag zal zijn geregeld. “Bijna iedereen is het erover eens dat het huidige wetje te veel onduidelijkheid schept, dat willen we ondervangen door goede afspraken, het liefst in de cao”, aldus Van den Braak.

‘Zot’

Vakcentrale CNV is fel tegen een dergelijke regeling in een cao. “Het is een zot voorstel, waaraan we op geen enkele wijze gaan meewerken”, aldus CNV­voorzitter D. Terpstra. “We zijn niet bereid het wettelijk recht op de weigering van zondagswerk op deze manier te gaan dwarsbomen.” Demissionair minister De Geus (Sociale Zaken) noemde eind november de wet ‘geen sterk nummer’ omdat hij verwacht dat veel werknemers hun recht via de rechter moeten gaan afdwingen. Hij ziet meer in de nieuwe Arbeidstijdenwet die waarschijnlijk in 2003 zal worden aangepast. (anp)

Reageer op dit artikel