nieuws

Veel overtredingen bij aanleg Gelderse deel Betuweroute

bouwbreed Premium

ARNHEM ­ Bij de aanleg van het Gelderse deel van de Betuweroute is milieutoezicht geen overbodige luxe. In 2000 werd bij 25 procent van de controles een overtreding vastgesteld. In 2001 was dat 27 procent.

Dat blijkt uit een evaluatie van het projectbureau voor toezicht op de Betuweroute door de provincie Gelderland en de twaalf gemeenten die de Betuweroute doorkruist. Het projectbureau, dat speciaal voor controle van de bouwwerkzaamheden aan de Betuwelijn is opgericht bij de start in 2000, stelt dat de ernst van de overtredingen verschilt en dat de meeste overtredingen ongedaan waren gemaakt bij een tweede controle. Onherstelbare milieuschade is nooit aangericht. Wel heeft het speciale toezichtbureau in augustus 2001 aan de projectleider gevraagd beter op te letten of de aannemers de regels wel naleven. Die waarschuwing heeft echter geen effect gehad. In het ‘naleefgedrag’ van de aannemers is geen verbetering opgetreden, zo stellen de rapporteurs in de evaluatie. Milieutoezicht blijft daarom noodzakelijk. Omdat de bouwactiviteiten straks afnemen, wordt volgend jaar het aantal controles teruggebracht.

Reageer op dit artikel