nieuws

Tweede Kamer wil extra geld spoor Venlo

bouwbreed

den haag ­ Een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat de ministers van Verkeer en Waterstaat en VROM op zoek gaan naar geld om het spoorwegemplacement in Venlo te verplaatsen. Minister Kamp (VROM) blijft er niettemin bij dat de kosten te hoog zijn en dat de problemen de komende jaren mogelijk vanzelf worden opgelost door technologische ontwikkelingen.

Dit bleek tijdens een debat donderdag in de Tweede Kamer over onder andere de problemen bij Venlo. Het spoor loopt daar dwars door de stad. Dit levert ongewenste situaties op omdat treinen met gevaarlijke lading er op doorreis naar Duitsland moeten rangeren. De Kamer wil dat er geld komt teneinde het rangeerterrein te verleggen, maar minister Kamp ziet daar het nut niet van in zolang niet zeker is dat er geen andere oplossingen zijn. Als alternatief noemt hij locomotieven die zowel op Duits als op Nederlands spoor kunnen rijden, aanvaringsbestendige binnenvaartschepen of vervoer over de Betuwelijn.

Alternatieven

Het geld voor een verplaatsing van het spoorwegemplacement kan uit verschillende projecten komen, menen de Kamerleden. Zo noemt de PvdA het afgeblazen multimodaal transportcentrum bij Valburg, terwijl het CDA het uitstel van de modernisering van de Maaswerken aanvoert. Minister Kamp wijst beide voorstellen af en wil eerst zijn eigen alternatieven verder onderzoeken. Hij zegde de Kamer toe die alternatieven nog vrijdag op een rijtje te zetten in een brief. De Kamerleden drongen daar stevig op aan omdat zij vinden dat de minister daarover in een brief die hij vorige maand aan de Kamer schreef, al openheid had moeten geven. Kamp wees er echter op dat hij die alternatieven in een ander debat, vorige week, al heeft opgesomd. (anp)

Reageer op dit artikel