nieuws

TNO onderzoekt alternatief voor menie

bouwbreed Premium

TNO onderzoekt alternatief voor menie

utrecht ­ TNO Industrie doet onderzoek naar alternatieven voor menie. Het onderzoek richt zich op biopolymeren als anticorrosieve additieven voor milieuvriendelijke, watergedragen heavy­duty coatings. Om metalen ondergronden te beschermen tegen invloeden van buitenaf worden ze doorgaans voorzien van een organische coating. Hierin zitten zware metalen, die roest effectief voorkomen. Het gebruik van die zware metalen moet drastisch verminderd en wordt wellicht geheel verboden. Het project, waarin TNO Industrie samenwerkt met onder meer TNO Voeding, de universiteiten van Groningen en Utrecht, de vereniging van scheepsbouwers en Corus, is een voortzetting van een eerder onderzoek, waarin is aangetoond, dat het mogelijk is om micro­organismen in bioreactoren stoffen te laten produceren, die een hoge bestendigheid tegen corrosie kunnen realiseren. In dat productieproces, op basis van gisten en suikers, spelen enzymen een belangrijke rol. Het onderzoek wordt gesubsidieerd door EET, een programma van de ministeries van EZ, VROM en OVCW. Het EET­programmabureau is een samenwerkingsverband van Senter en Novem.

Reageer op dit artikel