nieuws

Stapsgewijze renovatie houdt lift in bedrijf

bouwbreed Premium

veenendaal ­ Renovatie van een lift komt doorgaans neer op het vervangen van de hele installatie. Mitsubishi Elevator zegt een alternatief te bieden met vier pakketten die de installatie in meer of mindere mate moderniseren. Tijdens de verbetering blijft de installatie in gebruik. Een vijfde pakket levert een volledig gerenoveerde lift op.

Renovatie kan duurder uitvallen dan nieuwbouw. Wet en regel schrijven bij de installatie van een vervangende lift echter uitdieping van de liftput voor. Vaak kan dat niet, omdat op die plek leidingen liggen. In zo’n geval ligt de keuze voor bijvoorbeeld een nieuwe besturing voor de hand. Veelal worden vooral bewegende delen als deuraandrijvingen, lopende delen en schakelaars vervangen. Vaak alleen om het comfort te verhogen, zegt Mitsubishi, niet omdat het versleten is. Om dezelfde reden wordt dan ook een geregelde aandrijving gemonteerd. Oude kooien kunnen door de stevige en zware uitvoering met een nieuw interieur nog jaren mee. Architecten kunnen voor het bedieningspaneel een vrij programmeerbare display kiezen. Mitsubishi ontwikkelde verder een besturing die de bestaande gelijkstroommotoren in bedrijf houdt. Die worden veelal vervangen omdat ze niet reageren op nieuwe bestemmings­ of groepsbesturingen. Tijdens de renovatie kan ook een accu worden geïnstalleerd die de lift naar de eerstvolgende stopplaats helpt zodra de netspanning wegvalt.

Reageer op dit artikel