nieuws

Proefwoning toont kansen nanotechniek

bouwbreed Premium

den haag ­ De Australische onderzoeksorganisatie CSIRO demonstreert in een proefwoning de mogelijkheden van nanotechnologie. De eerste fase ervan wordt in juli van het volgende jaar opgeleverd.

De ‘nano­woning’ verbruikt volgens de deelnemende organisaties ruim de helft minder energie dan een vergelijkbare traditionele woning. Vanaf februari krijgen geïnteresseerden via www.csiro.au een virtuele rondleiding door de woning. Een aantal onderdelen van de ‘nano­woning’, zoals de ramen, zijn vooral bedoeld voor de Australische omstandigheden. De technische universiteit van Sydney ontwikkelde die uit transparante acrylvezels met nanodeeltjes uit lanthanum hexaboride. Dit materiaal laat geen infrarode straling door. Zo blijven woningen en andere gebouwen koel en hoeven de bewoners/gebruikers minder vaak de airconditioner in te schakelen. De universiteit toont verder een ‘koud’ verlichtingssysteem op basis van (nano)polymeren. Het geheel ziet eruit als dikke optische kabels die met weinig elektrisch vermogen licht verspreiden. De kwaliteit van het licht komt overeen met dat van TL­buizen. Het licht wordt over de hele ‘kabel’ verdeeld en treedt ook over de hele lengte uit.

Reageer op dit artikel