nieuws

Overkapping station Utrecht naar spoormuseum Goes

bouwbreed Premium

goes ­ De karakteristieke overkapping van het NS­station in Utrecht gaat naar het spoorwegmuseum van de Stoomtrein Goes­Borsele (SGB) in Goes. Komend weekeinde wordt de constructie in Utrecht afgebroken. Voorzitter M. de Bart van de SGB schat dat er twintig vrachtwagens nodig zijn om de overkapping vervolgens in delen naar Zeeland af te voeren.

De totale constructie in Utrecht is 120 meter lang, 18 meter breed en 12,5 meter hoog. De poten gaan pas over enkele jaren naar Goes, omdat daar nu nog de bovenleidingen aanhangen. Voor de SGB is dat geen probleem, omdat het opbouwen van de overkapping toch nog enkele jaren op zich zal laten wachten. Voor die tijd moet de vrijwilligersorganisatie de benodigde financiering en vergunningen geregeld krijgen. Volgens De Bart heeft de SGB momenteel ook haar handen vol aan werkzaamheden voor het spoorwegmuseum. Dat moet een beeld geven van de goederenspoorwegen in de eerste helft van de vorige eeuw. De SGB heeft voor het museum de beschikking over een 6 hectare groot spoorwegterrein, waar al een remisegebouw uit de jaren twintig staat. De rails zijn inmiddels verlegd, zodat er rangeersporen en bijvoorbeeld een kolenlaadplaats kunnen worden aangelegd. De SGB kwam eerder in het nieuws toen een seinhuis uit Middelburg in zijn geheel op transport ging naar het spoorwegmuseum. Later is nog een monumentale goederenloods in twaalf delen van de Zeeuwse hoofdstad naar Goes verhuisd. (anp)

Reageer op dit artikel