nieuws

Openbaar Ministerie heeft nog halfjaar nodig

bouwbreed Premium

den haag ­ Het Openbaar Ministerie kan pas tegen de zomer van volgend jaar duidelijk maken wie er in de bouwfraudeaffaire strafrechtelijk zullen worden vervolgd. Dat heeft justitie laten weten in een reactie op de publicatie van het eindrapport van de commissie­Vos.

De parlementaire enquêtecommissie bouwnijverheid twijfelt openlijk over de voortvarendheid waarmee het OM het onderzoek naar onregelmatigheden in de bouwsector momenteel ter hand neemt. Het baart de commissie vooral zorgen dat er maar een gering aantal corruptieonderzoeken in behandeling is genomen door het OM en dat de afwikkeling zo lang op zich laat wachten. Volgens justitie hoeft de commissie zich evenwel geen zorgen te maken. “Het onderzoek is in volle gang”, laat een woordvoerder van het landelijke parket weten. Volgens hem heeft dat al geleid tot “aanwijsbare verdachten en concrete strafbare feiten”. In totaal is er inmiddels onderzoek gedaan naar acht bouwprojecten waarbij 72 aannemers zijn betrokken. Ruim dertig verdachten zijn aangehouden ­ en inmiddels weer vrijgelaten. Nog eens 24 verdachten en 38 getuigen zijn tot dusver gehoord.

Vermoedens

Daarnaast onderzoekt de rijksrecherche verdenkingen van corruptie tegen negen ambtenaren, waarvan er drie zijn aangehouden en inmiddels weer op vrije voeten gesteld, laat het OM weten. Tegen nog eens drie ambtenaren bestaan sterke vermoedens, die nog nader zullen worden onderzocht. “De rijksrecherche zet zoveel mogelijk capaciteit in om deze onderzoeken snel af te ronden”, aldus de woordvoerder. Eerder dan medio 2003 zal echter niet bekend zijn wie er voor de rechter zal worden gebracht.

Spoortunnel

Het OM zegt de gang van zaken rond de fraudezaak van de Schipholspoortunnel “te betreuren”. In haar eindrapport kraakt de commissie­Vos het optreden van justitie in die kwestie. Justitie trekt het boetekleed nu aan. “Door een onheldere verantwoordelijkheidsverdeling en communicatiestoringen is er te snel tot transactie overgegaan”, aldus justitie. “Inmiddels zijn er maatregelen genomen om de besluitvorming in dit soort zaken en de communicatie daarover duidelijk te organiseren. Dat geldt ook voor de communicatie tussen OM en de ministerie.” Het besluitvormingsproces bij bijzondere transactie en grote schikkingen wordt tegenwoordig schriftelijk vastgelegd. De aanbeveling van de enquêtecommissie om financieel­economische criminaliteit meer prioriteit te geven, onderschrijft het OM. Om behoud van kennis op het gebied van opsporing en vervolging van fraude te waarborgen heeft justitie het Functioneel Parket opgericht.

Reageer op dit artikel